OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Utfordrer regjeringa om Standing Rock

Siden mars har tusenvis av aktivister og urfolk demonstrert mot den planlagte oljerørledningen Dakota Access Line, som skal legges bare 800 meter unna Standing Rock Sioux-folkets reservat ved Lake Oahe og Missourielven. Den siste tiden er det blitt kjent at både Oljefondet og DNB har økonomiske interesser i prosjektet. Nestleder i Rødt, Marielle Leraand utfordrer regjeringa til å tone flagg i saken:

– Skal Norge spille på lag med med urfolk og miljøbevegelse eller Donald Trump og oljeindustrien?

Råolje skal transporteres under Missourielven dersom rørledningen blir bygget. Urbefolkningen frykter at hellige landområder og gravsteder vil bli ødelagt under byggearbeidet og at eventuelle oljelekkasjer i fremtiden vil forurense drikkevannet deres.

– DNB, som er delvis statseid, finansierer om lag 10 prosent av prosjektet, som har en ramme på rundt 30 milliarder kroner Også Oljefondet har betydelige investeringer i prosjektet. Totalt 6,7 milliarder kroner er investert via selskaper som er knyttet til prosjektet, sier Marielle Leraand, nestleder i Rødt.

– Her ser vi hvordan norske økonomiske interesser er i direkte konflikt med både urfolksrettigheter og miljøhensyn. Vi er altså, som stat, direkte inne og tjener penger på at urfolks rettigheter i sårbare naturområder må vike.

– Rødt vil støtte Sioux-indianernes krav ved å legge press der vi kan, nemlig på den norske regjeringa og finansminister Siv Jensen, som vi vet kan instruere Oljefondet til å trekke seg ut av prosjektet. Den norske stat kan også, som deleier i DNB, be om at banken trekker sine lånebidrag.

Kampen mot Dakota Access Line har fått fornyet aktualitet etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA. I likhet med Oljefondet og DNB har også den nyvalgte presidenten økonomiske interesser knyttet til den omstridte oljerørledningen.

– Vi utfordrer regjeringa til å klargjøre hvor de står i denne saken. Vil Norge spille på lag med med urfolk og miljøbevegelse eller Donald Trump og oljeindustrien, spør Leraand.