OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Advarer mot amerikansk militærbase i Norge

Rødt tar skarp avstand fra planene om at USA skal stasjonere 300 marinesoldater på Værnes.
– Dette betyr i praksis å opprette en amerikansk militærbase i Norge, sier Marielle Leraand, nestleder i Rødt.

Dette er klart i strid med baseerklæringen som ble utformet da Norge ble med i NATO i 1949. Den slo fast at det ikke vil bli åpnet baser for fremmede land på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep.

– Det som nå skjer må ses i sammenheng med USA og NATOs militære opptrapping mot Russland over lengre tid. Omlegging av basepolitikken er også en følge av regjeringas langtidsplan med nedbygging av norsk forsvarsevne, og i enda sterkere grad å gjøre Norge til en brikke i USAs militære strategi. Dette gjør oss også enda mer utsatt i tilfelle krig, advarer Leraand.

Reagerer på hemmelighold

Marielle Leraand reagerer på opplysningene om at Stortingets utenriks- og forsvarskomité ikke kjente til dette da de ble kontaktet av Adresseavisen. Det gjorde heller ikke komiteens leder, Anniken Huitfeldt (AP).

– Dette mener vi er svært alvorlig. Det er skremmende at regjeringen planlegger å forkaste baseerklæringen fra 1949, uten at komiteen er orientert, sier nestlederen.

Hun reagerer også på at AP støtter stasjoneringen av en slik marinestyrke.

– Dette er et brudd med Arbeiderpartiets basepolitikk helt siden den ble fastlagt av Einar Gerhardsens regjering i 1949.

Vil ha uavhengig forsvar, utenfor Nato

– Planene om en amerikansk militærbase på Værnes gjør oss enda mer utsatt i det internasjonale spillet mellom stormaktene. Tida er derfor inne for også å reise den diskusjon om en nordisk forsvarsallianse som et alternativ til dette, avslutter Leraand.