OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Vi trenger en sannhetskommisjon nå

I april i år ble det arrangert et seminar på Árran lulesamisk senter om fornorskning og helse i samarbeid med SANKS – Samisk nasjonalt kompetansesenter – psykisk helse. Her drøftet forskere, politikere og privatpersoner om fornorskningen kan ha medført flere og større konsekvenser for lokalsamfunn, familier og helse enn det vi til nå har antatt.

– Koloniseringen har ikke bare handlet om frarøvelse av territorier og naturressurser, men også frarøvelse av både språk, kultur og selvfølelse, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.

– Seminaret viser at det ennå er mye som må avdekkes i Sápmi. Flere sametingsrepresentanter har tatt til ordet for at det må etableres en sannhets- og forsoningskommisjon, slik man har gjort i blant annet Sør-Afrika, Canada og på Grønland. I sluttrapporten fra Canada i 2015 slås det fast at «Opprettingen og driften av internatskolene var et sentralt element i denne politikken og kan best beskrives som kulturelt folkemord». Dette kunne like gjerne vært skrevet fra Norge, siden internatene også her hadde en sentral posisjon i fornorskningen av samene, sier Moxnes.

Han forklarer:
– Her var som regel bruk av samisk språk forbudt. Ved å isolerte små barn fra familie og opphavsmiljø, kunne de formes i den norske stats bilde. Vi vet fortsatt lite om ettervirkningene etter denne brutale behandlingen av samiske barn. Det som er sikkert, er at sårene etter denne brutale behandlingen finnes i folk den dag i dag, også langt utenfor det som i dag er regnet som den samiske befolkningen, hos dem som ble frarøvet sitt språk og sin kultur.

Myndighetene må på banen

– Her er det viktig at også norske myndigheter kommer på banen og tar sin del av ansvaret for å avdekke og rette opp i de overgrep som er blitt gjort mot den samiske befolkningen gjennom tidene. Majoritetsbefolkningen må også få kunnskap om det som har skjedd. I 1997 kom kong Harald til Sametinget og ba norske samer om unnskyldning for fornorskningspolitikken, men dette er ikke nok. Nå må det handling til fra norske myndigheter for å rette opp i den asymmetrien som fortsatt eksisterer mellom menneskers rett til eget språk og kultur i dette landet, og den fortsatt altomgripende usynliggjøringen av samisk språk og kultur i norsk offentlighet, sier Rødt-lederen.

– Den samiske befolkningen har i dag fått en rekke rettigheter, i hvert fall på papiret, men selve retten til å ta del i eget språk og egen kultur er fortsatt under press. Fortsatt må samiske foreldre kjempe for retten til å få samiskopplæring for sine barn, og fortsatt må samisk språk, kultur og næringer vike for profittmaksimerende næringer fra inn- og utland, samt ulike politikeres ønsker om å kutte i budsjetter. Som den samiske forfatteren Matti Aikio uttalte i en riksavis i 1919: «Det moderne liv rykker nærmere og nærmere ind paa en, og det taaler ikke lappisk.» Dette er dessverre en sørgelig sannhet også i dag. Vi trenger en sannhetskommisjon før det er for sent, avslutter Moxnes.