OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Stå sammen mot terror

Rødt-leder Bjørnar Moxnes oppfordrer til solidaritet etter terrorangrepet i Paris:

– På vegne av Rødt vil jeg uttrykke solidaritet og medfølelse med ofrene, deres pårørende og den franske befolkninga.

– De som angrep i Paris ønsker en voldsspiral som skaper mer hat og splittelse. De håper at befolkninger og myndigheter i vestlige land skal svare på terroren ved å behandle muslimer som annenrangs borgere. Svaret vårt må i stedet være å slå ring om demokratiet og vise at det er mer som samler oss enn skiller oss.

Moxnes advarer mot militære tiltak som kan styrke terrororganisasjonene:

– IS og andre terrorgrupper må bekjempes, men vi må ikke gjøre vondt verre, slik vi har sett krigen mot terror. Bombing av sunnimuslimske områder har økt rekrutteringa til IS. Vi må i stedet underminere rekrutteringsgrunnlaget deres ved å bidra til politiske løsninger som inkluderer den sunnimuslimske befolkninga i både Syria og Irak, sier Moxnes.

– Noe av det viktigste Norge kan bidra med i kampen mot IS er derfor å støtte arbeidet til FNs Syria-utsending Staffan de Mistura om å få i stand en våpenhvile og fredsforhandlinger mellom alle syriske parter, utenom IS og al-Nusra-fronten. Bare dette kan stanse krigen og rekrutteringa til terrorgruppene.

– Norge må også endre politikken overfor Saudi-Arabia, som gjennom lang tid har brukt enorme ressurser på å spre sin ekstreme variant av islam, wahhabismen. Dette religiøse diktaturet har ideologisk mye til felles med IS, begge praktiserer eld­gamle sharialover, inkludert tortur, lemlestelser og offentlig halshogging.

– Det siste året har norske myndigheter arbeidet offensivt for styrke forholdet til Saudi-Arabia og sikre norske selskaper innpass i landet, som anklages for å ha bistått nettopp IS. Norge har dessuten eksportert militært utstyr til Saudi-Arabia for over 650 millioner kroner de siste ti årene. Vi mener at regjeringa må stanse denne eksporten, og skrinlegge planene om økt samarbeid med landet, sier Moxnes.

– I etterkant av Paris-terroren må vi også ta inn over oss at dette er vold som befolkninga i mange muslimske land lever med hele tida. Vi angripes av bombekastende ekstremister en sjelden gang. Mange muslimer møter dem hele tiden. Sorgen deres når bare vestlige medier hvis tapstallene er uvanlig store, men vi skal huske på at IS dreper langt flere muslimer enn de dreper folk i Vesten. Det stiller uttalelsene om å stenge grensene for flyktninger, i et grelt lys. Det er nettopp IS sin terror som flyktningene rømmer fra, avslutter Moxnes.