OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Forsvaret mangler ikke penger

Torsdag la forsvarssjefen fram sitt fagmilitære råd om Forsvarets fremtid der han understrekte at Forsvaret trenger mer penger for å kunne holde seg relevant i fremtiden. Internasjonalt ansvarlig i Rødt, Stian Bragtvedt, mener at det ikke pengemangel som gjør at den norske forsvarsevnen nå er i ferd med å smuldre opp.

– I stedet for å kreve 180 nye milliarder til forsvarsbudsjettet over de neste 20 årene, kunne forsvarsjef Haakon Bruun-Hansen i dag ha balansert budsjettet ved å si opp hele flykjøpsavtalen for F-35-flyene som belaster forsvarsbudsjettet med 240 milliarder kr de kommende 30 årene, sier Bragtvedt.

– Norge trenger ikke kampflyene, som i likhet med våre nåværende F-16 er ment å skulle brukes i NATOs og USAs utenlandsoperasjoner. Norge kan ikke ta mål av seg til å vinne en luftkrig over Norge. Det landet trenger er overvåkingsfly av typen Orion, som det nå diskuteres å droppe, sier Bragtvedt.

I tillegg til krigsflymilliardene peker Bragtvedt på at Norge kan spare inn flere milliarder ved å nå avslutte helt det militære oppdraget i Afghanistan, hvor Norge assisterer det amerikanske restoppdraget. Han mener det er innsparinger å hente ved å la være å delta i hurtigutrykningsstyrken som NATO skal øremerke for innsats i Øst- Europa, samt slutte å delta på alle NATO-øvelsene i Øst-Europa som først og fremst bidrar til å øke konfliktnivået i våre nærområder.

– Ved å kutte ut alle kostnader som pålegges oss for å spille en rolle i USAs geopolitiske militærstrategi, og prioritere materiale og mannskaper som fremmer norsk forsvarsevne, kan forvarsbudsjettet senkes til ned mot 1 % av BNP. Gigantpåplussingen til forsvarssjefen må derfor avvises, avslutter Bragtvedt.