OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– La Hellas puste

I dag diskuterer finansministrene i eurosonen Syrizas forslag om en ny gjeldsavtale for Hellas. Internasjonalt ansvarlig i Rødt Stian Bragtvedt mener EU nå må la Hellas puste:

– Grekerne har gjennom valget av Syriza vist at de vil noe annet for Hellas enn den katastrofale kuttpolitikken til Troikaen. Rødt krever at stemmeseddelen skal veie mer enn pengeseddelen og interessene til europeiske banker, derfor sier vi ja til et solidarisk Europa og nei til troikaens kuttprogram, sier Bragtvedt.

– Det som skjer i Hellas handler ikke bare om reforhandling av gjeld. Syrizas framgang representerer noe som har vært mangelvare siden den økonomiske krisen slo inn for alvor i 2008, nemlig håp om et alternativ til den nyliberale modellen. Syriza står for en annen politikk enn den som handler om såkalte frie markeder, der rikdommen alltid finner veien til de få mens fattigdommen rammer de mange.

– Mange er redde for at dette håpet nå tennes. Derfor ønsker de at Syriza skal feile i Hellas, og gjentar myten om ”den late greker” for å oppslutning om kuttpolitikken. Men sannheten er at grekerne er blant de i hele OECD som jobber flest timer i året. Krisen i Hellas skyldes ikke late grekere, men at den nyliberale kapitalistiske modellen har feilet, påpeker Bragtvedt.

– Norge bør støtte Hellas med lån uten betingelser om privatisering eller kutt i velferdsstaten. Folk flest kan støtte grekerne gjennom organisasjonen Solidarity for All, som organiserer matvareutdelinger og gratis helsetjenester. Da støtter man grekernes prosjekt for å bygge et nytt samfunn på ruinene av den økonomiske krisen og innstrammingspolitikken, avslutter Bragtvedt.

Les mer om hvordan du kan støtte Hellas her: http://rødt.no/hellas