OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Krigsinnsatsen kan styrke ISIL

Torsdag 30. oktober vil Stortinget behandle et forslag om å sende militære bidrag til Irak for å delta i den USA-ledede operasjonen mot ISIL.

– USAs krig mot ISIL i Irak kan styrke terrorgruppa, snarere enn å svekke dem. Dette burde ikke Norge bidra til, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som i dag møter UD for å diskutere situasjonen.

– Siden USA startet bombinga av sunnimuslimske områder for halvannen måned siden, har ISIL fått flere tusen nye rekrutter. De har ikke blitt knust, slik Obama sa bombekampanjen skulle føre til, men har tvert i mot ekspandert både østover og vestover.

– ISIL og andre terrorgrupper må bekjempes, men vi må ikke gjøre vondt verre. Den USA-ledete krigen mot Irak har lagt landet i ruiner, ført til hundretusener har blitt drept og til at terrorgrupper har styrket seg. De som nå støtter norske militære bidrag må gi et veldig godt svar på hvorfor en ny vestlig krigsinnsats ikke bare vil eskalere konflikten, sier Moxnes.

Rødt-lederen skal i dag møte Utenriksdepartementet sammen med Rødt-politikerne som nylig besøkte grenseområdene mellom Tyrkia og Syria, der kurderne nå kjemper mot ISIL. Moxnes vil benytte anledningen til å advare mot et nytt norsk krigsbidrag i Irak.

– Vi mener at USA bør stanse bombinga av sunnimuslimske områder i Irak. Vi må hindre at store, sunnimuslimske grupper slutter rekkene med ISIL mot en ytre fiende. Når Vesten slipper bomber i hodet på dem, skjer imidlertid det. Iraks sunnimuslimske minoritet har blitt hardt rammet av krigen, og blir holdt nede av sentralmyndighetene i Bagdad. Uten en politisk løsning som inkluderer sunnimuslimene, vil terrorgrupper som ISIL fortsette å styrke seg.

Moxnes understreker at Rødt mener ISIL må bekjempes militært:

– Bombinga av ISILs posisjoner rundt Kobani har hatt en positiv effekt, men den generelle bombingen av sunniområdene i Irak fører til det motsatte; å forene dem som rammes av krigen med jihadistene. Et viktig bidrag fra Norge vil i stedet være å legge press på vår Nato-allierte Tyrkia om å åpne grensene for frivillige som vil inn i Syria for å kjempe mot ISIL, og kreve at Tyrkia stanser støtten til terrorgruppene.

– Det er også desperat mangel på humanitær hjelp blant ofrene for ISILs herjinger. Her kan Norge bidra umiddelbart ved å sende tre av de ferdigpakkede feltsykehusene til grenseområdet mellom Tyrkia og Syria. Vi kan også kjøpe inn varer flyktningene trenger i Erbil, frakte det til grensa ved og overlevere det til de kurdiske selvstyremyndighetene i Rojava. Dette vil være et viktig bidrag fra Norges side, sier Moxnes.