OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Viktig seier for lærerne

Lærerstreiken ble avblåst i dag tidlig:

– En viktig seier for lærernes grunnplansopprør, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han mener KS står igjen som den store taperen.

– Dette er en seier for grasrotopprøret fra lærere landet rundt. Lærerne har stanset forslaget om mer påtvunget lokal tilstedeværelse på skolen. Dessuten har de fått inn den femte ferieuka og blitt kvitt forslaget om dårlig avlønning for vikartimer, sier Moxnes.

– Landets lærere har satt arbeidsgiverorganisasjonen skikkelig på plass. KS har hele veien kommet med urealistiske krav og provokasjoner som ødelegger for den samarbeidskulturen de selv snakker pent om. Dette svekker tilliten til KS som forhandlingsmotpart for lærerne. Vi mener lærerne i stedet bør ha staten som forhandlingsmotpart, slik det var fram til 2004.

Moxnes er skeptisk til deler av avtalen:

– For å sikre et likeverdig skoletilbud over hele landet, trenger vi sentrale avtaler. Nå blir det fritt fram for lokale avtaler, bare ved uenighet blir det kommunal mekling, og da kan presset på lokale tillitsvalgte bli stort. Veto er flyttet fra sentrale organisasjoner til lokale tillitsvalgte, noe som på sikt kan føre til store forskjeller mellom skoler i rike og fattige kommuner.

Kommunene som har blitt omfattet av streiken har spart store summer siden lærerne ikke har fått lønn. Moxnes mener skolene bør få beholde disse pengene.

– Mange skoler sliter med økonomien, og bør slippe budsjettkutt som følge av streiken. Kommunene må heller bruke lønnsmidler oppspart under streiken på skolen, både for å ta igjen det tapte og for å sikre sikre penger til vikarer og andre utgifter framover.

Avtalen som ble lagt fram skal reforhandles i 2018. Moxnes tar til orde for en dugnad mot mistilitsstyring framover:

– Opprøret mot mistillit og detaljstyring må fortsette fram til avtalen skal reforhandles i 2018. KS har ikke mistet troen på at kvalitet gjennom diktat og overstyring, og vi har erfaring for at samtlige stortingspartier finner opp stadig nye tidstyver i kvalitetshevingens navn. Derfor må vi allerede nå starte arbeidet for å stanse denne mislykkede skolepolitikken i 2018. Bare på den måten kan vi gjøre alvor av pratet om å la lærerne være lærere, avslutter Moxnes.