OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– USA befester posisjonen i Irak

USA bruker nå den vanskelige situasjonen som ISILs frammarsj i Nord-Irak har satt kurderne i, til å befeste egne posisjoner i denne delen av landet.

– Dette vil forverre situasjonen for kurderne og irakere flest på lengre sikt, sier Stian Bragtvedt, internasjonalt ansvarlig i Rødt.

Bombingen av ISIL hadde positive virkninger for kurdernes forsvarskamp og for evakueringen av yesidier fra Sinjar-fjellene, som det har vært mye oppmerksomhet rundt de siste dagene. Men det var først og fremst forent innsats fra alle de kurdiske bevegelsene som lå bak at rundt 20000 de første døgnene ble loset inn i Rojava-området i Syria, mener Bragstvedt.

– Men når USAs forsvarsminister Chuck Hagel melder at USA vil sende inn nye 150 spesialsoldater til Erbil, i tillegg til de 300 som ble sendt inn i midten av juni, avdekker dette at USAs operasjoner i første rekke dreier seg om å sikre egne posisjoner i denne delen av Irak som nå er deres eneste sikre enklave i landet, påpeker han.

– Et tungt amerikansk inntog i kampene vil øke rekrutteringen til jihadistene og skjerpe alle konflikter som nå preger regionen. Skal USA unngå en nytt «Benghazi» i Erbil, må de heller evakuere sine diplomater, oljeselskaper og soldater. Kurderne må settes i stand til sjøl å forsvare seg mot ISIL.

Bragtvedt mener USA må trekke seg ut.

– Et forsterket USA-nærvær vil gjøre at situasjonen går fra vondt til verre. USA må nå trekke seg helt ut av Irak. Alternativet er en fortsettelse av den katastrofale utviklingen som har gjort det mulig for jihadistene i ISIL å komme så sterkt på banen som de er i dag.