Palestinsk frigjøring er norsk kvinnekamp!

Innlegg av Jenny Eiksund og Aram Zaheri, vararepresentanter i styret i Rødt Oslo.

Aram Zaheri

Jenny Beldovuombe Eiksund


Aram Zaheri har palestinsk bakgrunn, Jenny Eiksund har født på ABC-klinikken i Oslo.


Kampen for kvinnefrigjøring er grunnleggende overalt i verden, og kampen om et fritt Palestina hører også til kvinnekampen. Den palestinske kvinnekampen er avhengig av internasjonal solidaritet på lik linje med all kvinnefrigjøring, begge disse to går inn i hverandre. Uten selvbestemmelse basert på sin etnisitet så får heller ikke kvinner rettigheter som er grunnleggende for alle mennesker.

I dag opplever mange palestinske kvinner at de ikke kommer frem til en fødestue eller jordmor fordi de står fast på rasistiske sjekkpunkter. Dette hindrer at de får født på et sted med kompetente helsearbeidere og som er ment til å ivareta deres trygghet ved fødsel. Det gjelder blant annet sjekkpunkter områder som i Tulkarem og Qalandia som brukes til bevisst undertrykkelse av palestinske folk og for å splitte den palestinske solidariteten internt. Det er knyttet stor fare til å passere sjekkpunktene. Det store antallet palestinere som desperat prøver å bevege seg fra A til B kan bli skadd eller dø, ettersom at de fysiske overgangene blir trangere enn hva de allerede er, køene er lange, og hvis noen faller på bakken innebærer trengselen liten sannsynlighet for overlevelse.

Kvinner er ikke noe unntak. Palestinske kvinner nektes fysisk bevegelsefrihet, noe som i seg selv er folkerettsstridig. Å føde et barn er noe av det farligste en kvinne kan gjøre, og uten nødvendig helsehjelp står livet til både mor og barn på spill. Mellom 2000 og 2005 måtte 67 kvinner føde sitt barn på de ulovlige okkupasjonens sjekkpunkter, med det utfallet at 36 babyer døde på grunn av manglende helsehjelp. Dette er ikke annerledes fra 2023, om noe vil situasjonen være verre i dag, ettersom det er flere sjekkpunkter på Vestbredden enn det var på tidlig 2000-tallet. For å ikke nevne å nevne at sykehusene på Gaza har vært under målrettede angrep fra den israelske hæren med luftvåpen, altså bevisst bombing av sykehusene i Gaza, der man også har fødestuer.

Se kampen for palestinsk frigjøring i sammenheng med barselsbrølet.

For Rødt Oslo er kampen for palestinsk frigjøring tett koblet til kvinnekamp, fordi apartheid bryr seg ikke om du er kvinne eller ikke, den ser kun etter om du er en "annenrangs borger" slik den israelske okkupasjonsmakten gjør. I Oslo har regjeringen nå vraket ABC-klinikken for kvinner som ønsker en mest som mulig naturlig fødsel og med hjelp fra jordmødre med spesialisert kompetanse. Regjeringen har med andre ord hindret kvinners rett til å bestemme selv hvordan de selv ønsker at sin fødsel skal være gjennom å legge ned ABC-klinikken, og de har samtidig lagt ned et sterkt fagmiljø. Regjeringen hørte barselsbrølet til mange kvinner som demonstrerte i Oslos gater opp til flere ganger, men de møtte likevel ikke kravene til de mange kvinner og menn om å forsvare retten til selvbestemmelse i fødsel. Regjeringen har stengt ut kvinner fra klinikker som ABC for fødsel på samme måte som Israel stenger ut palestinske kvinner for å i det hele tatt nå fram til en klinikk for å føde.

Kvinnekampen markeres og feires i 2023, men viktigst av alt så må den fortsatt kjempes frem her hjemme og internasjonalt som i Palestina. Trygghet i fødsel kan verken hjemme eller i Palestina ses som selvsagt, og vi det er vår oppgave å være solidariske med alle fødekvinner. Alle kvinner har krav på en trygg fødsel med den beste helsehjelp.

I dag kjenner mange til det kurdiske slagordet fra de kurdiske frigjøringskjemperne i Rojava rope "Jin, Jiyan, Azadi" som betyr "kvinne, liv, frihet". Kvinne, liv, frihet er det Rødt Oslo vil kreve for kvinnekampen, her hjemme og i Palestina.

Gratulerer med dagen!