– Militær intervensjon vil gjøre vondt verre

FNs sikkerhetsråd vedtok torsdag kveld en resolusjon som åpner for militær intervensjon i Libya. – Militær intervensjon kan forlenge ”levetiden” til diktatoren Gaddafi som nå kan påberope seg å forsvare landet mot utenlandsk aggresjon. Vestlig innblanding vil ikke forbedre situasjonen for sivilbefolkningen i landet, sier Arnljot Ask, internasjonalt ansvarlig i Rødt.

– Flyforbudet vil sannsynligvis ikke være nok til å stanse Gaddafi, og det 2. leddet i FN-resolusjonen åpner for at Vesten da kan gripe inn med bombetokter mot bakkemål, fortsetter Ask.

– De vestlige stormaktene har nå satt i gang en operasjon for å sikre seg kontroll over det framtidige Libya. Det er fare for en langvarig krig som vil ha uoversiktelige skadevirkninger for sivilbefolkningen.

Rødt ønsker ikke at norske styrker skal delta i en eventuell militær intervensjon.

– Statssekretær Espen Barth Eide har tidligere sagt at «det er viktig at libyerne må lage sin egen revolusjon» og har advart mot vestlig innblanding. Det var klok tale og det er skuffende at regjeringen nå har endret mening, sier Ask.

– Når USA bestemte seg, bestemte Norge seg også, sier Arnljot Ask.

– For å sikre seg ryggdekning, har NATO og USA presset Gulfstatene og Den arabiske liga til å støtte en intervensjon mot Libya. Det gir ingen legitimitet, sier Ask.

- Flertallet av disse regimene ledes av banditter som ikke står tilbake for Gaddafi. Saudi-Arabia driver i disse dager med regelrett okkupasjon og undertrykking av folkeopprøret i Bahrain. De kreftene som i mange år har forsynt Gaddafi med moderne våpen, hevder nå at de er opptatt av menneskerettigheter og demokrati. Vi ser her tydelig parallellen til opptakten til krigen mot Irak, avslutter Arnljot Ask.

For ytterligere kommentarer, kontakt Arnljot Ask, internasjonalt ansvarlig i Rødt: 993 92 188

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/ArnljotAsk