Etterlyser åpenhet om sikkerhetspolitiske avgjørelser

Lørdag 20. mai ble det kjent at norske soldater nå er i Syria. Det vil i så fall gjøre det allerede folkerettsstridige militærbidraget til krigen i Syria enda mer problematisk, mener internasjonal leder i Rødt, Marianne Gulli.

Marianne Gulli, internasjonal leder i Rødt. Foto: FOKUS.

– Det er i Norges interesse å ha en selvstendig sikkerhetspolitikk med et fokus på alternativer til militære virkemidler, og en rettsorden som trygger små staters selvstendighet. Norge har bidratt lenge nok til å gjøre stedfortrederkrig til en legitim strategi. Dette skaper hverken fred eller demokrati, og må ta slutt. En aktiv fredspolitikk krever at vi bryter med NATO og slutter å være USAs «gode allierte» gjennom å ta aktiv del i deres feilslåtte kriger, sier Gulli.

– Vi er sterkt kritiske til forsvarsminister Ine Eriksen Søreides påberopelse av FN-paktens artikkel 51, retten til selvforsvar, som begrunnelse for at norske soldater nå opererer i Syria.

– Rødt ønsker en internasjonal rettsorden som ivaretar folkeretten og grunnleggende menneskerettigheter. Siden mai 2016 har 60 norske spesialsoldater vært stasjonert i Jordan for å trene «syriske opprørsgrupper» som tilsynelatende skal slåss mot IS i Syria. Det er ikke kjent hvem disse opprørsgruppene er. Regjeringen måtte tidlig innrømme at soldatene kunne komme til å krysse grensen til Syria, og dette er et klart brudd på folkeretten, sier hun.

Krever mer åpenhet

– Nå må vi få alle kortene på bordet. Det må være åpenhet om viktige sikkerhetspolitiske avgjørelser og disse må underlegges langt strengere demokratisk kontroll enn det som har vært tilfelle de siste årene.

– For mindre enn ett år siden felte Godal-utvalget en knusende dom over norsk innsats i Afghanistan. Den understreker at det folkerettslige aspektet ikke ble tilstrekkelig vurdert og diskutert. Dette burde legge tydelige føringer for norsk utenrikspolitikk. På tross av dette la regjeringen nylig fram en veivalgsmelding om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk som både er uklar i tolkningen av våre folkerettslige forpliktelser, og som bygger opp Norge som velvillig militær aktør med de forpliktelsene det innebærer overfor våre alliansepartnere.

– Den nevnte Afghanistan-rapporten påpeker også manglende åpenhet om innsatsen. Dette kan vi ikke akseptere. Vi kan ikke ha en situasjon der Norge er i krig, uten at grunnlaget for krigsbidraget og bidragets karakter er kjent for befolkninga. Rødt vil jobbe for større åpenhet om omfattende sikkerhetspolitiske avgjørelser. I første omgang må vi få alle kortene på bordet om det norske bidraget i Syria: hvem er det vi støtter, hvor er det de norske soldatene opererer, og hva målene med det norske bidraget? På samme vis krever vi en full granskning av Norges bidrag i krigen i Libya, og alle militære bidrag i angrepskriger de siste 10 år, sier Gulli.

Les mer om denne saken:

>> Dagbladet: Frykter folkerettsbrudd: Ber forsvarsministeren klargjøre om norske soldater er i Syria

>> VG: Lokale medier: – Norske soldater er inne i Syria