Bekymret over stormaktenes rustningskappløp

Fredag 23. november advarte Russland om at dersom USA trekker seg fra INF-avtalen, kan Russland svare med å utplassere raketter i Europa. Ivar Espås Vangen i Rødts internasjonale utvalg er bekymret over eskaleringen.

Foto: ICANN.

I oktober erklærte USAs president, Donald Trump, at USA akter å trekke seg fra INF-avtalen (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) som ble inngått i 1987. Avtalen forbød utvikling og oppbevaring av atomraketter med en rekkevidde på 500 til 5000 kilometer. Dette er altså en av de viktigste nedrustningsavtalene vi har. Konstantin Kosatsjev, som leder utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, den russiske nasjonalforsamlingens overhus, sier beslutningen kan åpne for at mellomdistanseraketter som tidligere var forbudt, utplasseres i Europa.

Les hos ABC Nyheter: – Russland vil svare hvis USA utplasserer nye raketter i Europa

– Begrunnelsen fra amerikanerne er at Russland har brutt avtalen gjennom sin utvikling av langtrekkende missiler. Russerne sier at amerikanerne også bryter avtalen gjennom sine missilbatterier i Tyrkia og Romania. Denne ordkrigen kan raskt få alvorlige konsevenser, sier Ivar Espås Vangen.

FREDSAKTIVIST: Ivar Espås Vangen. Foto: Privat.

– Rødt ser dette i sammenheng med USAs uttreden fra ABM-avtalen. Denne avtalen satte begrensninger på antall anti-rakettsystem USA og Sovjetunionen fikk utplassere. Etter at de trakk seg fra avtalen i 2002 har amerikanerne utplassert slike i både Tyrkia og Romania.

– Norges regjering uttrykte sorg over amerikanernes beslutning, men de legger hele skylda på Russland. Det er en skam at en norsk regjering nøyer seg med dette. En småstat kan ikke finne seg i en slik hemningsløs kapprusting fra stormaktenes side.

– Rødt ser med dyp bekymring på denne utviklinga. Vi krever at Norge fordømmer USAs ensidige tilbaketrekking fra INF-avtalen og tar til orde for å gjeninnføre en observatørordning som kan overvåke den. Vi vil også jobbe for at Norge skal ta til orde for å få på plass en avtale som kan erstatte ABM-avtalen fra 1972 og dermed begrense utplasseringen av missilbatterier i Europa.

– Trusselen om atomkrig er større enn på mange år, og det er på høy tid å ta grep for å bidra til deeskalering og nedrusting, sier Espås Vangen.

Les hos NRK: – Urovekkende at norske satellitter skal kunne brukes i en atomkrig

Les hos Nettavisen: FN-sjefen: Fortsatt frykt for atomkrig

Les mer om hva Rødt mener