OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Kan ikke leve med at EØS overstyrer norsk arbeidsliv

Fredag 16. desember fastslo Høyesterett at havnearbeidernes boikott i Drammen er i strid med EØS-avtalen og derfor ulovlig.

– Vi kan ikke leve med en EØS-avtale som gir EU større innflytelse over norsk arbeidslivspolitikk enn partene i arbeidslivet og våre folkevalgte til sammen, sier Markus Hansen, faglig leder i Rødt.

10 av 17 dommerne i Høyesterett mente boikotten av Holship for å få selskapet til å undertegne tariffavtale med Transportarbeiderforbundet er i strid med EØS-avtalens bestemmelse om fri etableringsrett, fordi det hindrer selskapet å benytte egne ansatte til lossing og lasting. 7 av dommerne støttet NTF og LO sitt syn.

– Flertallet av dommerne i høyesterett mener EØS-avtalen har forrang foran både norske tariffavtaler og for ILO-forpliktelser. Det betyr i realiteten at EØS binder oss til en arbeidslivspolitikk utformet av EU som vi ikke har noen innflytelse over.

– Forrige LO-kongress vedtok at norske tariffavtaler og ILO-konvensjoner må ha forrang foran EU-reglene. Det ser vi nå at ikke er mulig med dagens EØS-avtale, sier Hansen. Han minner om den klare ordlyden i vedtaket fra forrige LO-kongress:

«EØS avtalen påvirker norsk arbeidsliv og samfunn gjennom beslutninger fattet i EU. LO krever at norske myndigheter går imot begrensinger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse. ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU regler. En slik forrang må avklares mellom EØS avtalens parter».

– Dagens dom vil ikke være den siste som vil være på EU sin side mot norsk arbeidsliv, dette er nok bare begynnelsen. Allerede nå ligger Arbeidsmiljøloven og flere tariffavtaler på bordet til ESA for vurdering om vi har for strenge krav for å hindre bemanningsselskaper og brudd på EØS-avtalen. Vi kan jo bare tenke oss om de vil legge fri flyt og fri etableringsrett til grunn, eller om ESA vil syntes det er bra at Norge har restriksjoner på fri flyt. Det er stor grunn til å tro at ESA nettopp vil gjøre det første - som bevist gjennom dommen i dag. EØS-avtalen og norsk arbeidsliv går ikke hånd i hånd. Vi må si opp avtalen før arbeidslivet forvitrer helt.

– Da Norge ble med i EØS, uten folkeavstemning og til tross for at befolkninga hadde sagt nei til EUs politikk ved to anledninger, svarte Arbeiderpartiet og resten av EU-tilhengerne med at EØS bare skulle sikre Norge tilgang til EUs indre marked. I dag veit vi at det ikke stemmer. EØS-avtalen tvinger oss til å innføre EUs politikk på stadig nye områder gjennom en jevn strøm av direktiver. Nå ser vi at avtalen også griper direkte inn i norsk arbeidsliv, og da er det på tide å si stopp.

– Rødt ønsker å si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale. Men som et minimum er det nødvendig at avtalen kommer opp til folkeavstemning, avslutter Hansen.