OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Vi må stille krav til trålernæringa

– Hvis pliktkommisjonen får gjennomslag for sin politikk vil det bety å oppheve trålernæringas samfunnskontrakt, sier sentralstyremedlem og fylkestingsrepresentant for Rødt i Nordland, Ingeborg Steinholt.

Det var i mai at fiskeriministeren opprettet pliktkommisjonen for å undersøke leverings-, bearbeidings- og aktivitetsplikten i fiskerinæringen. Steinholt mener kommisjonens forslag om å avvikle de viktigste forpliktelsene for trålernæringa er siste ledd i en langvarig utarming av kysten.

– Pliktkommisjonen ble oppnevnt etter et unisont nei fra nordnorske kommuner og fylker til forslagene i Sjømatindustrimeldinga. Til tross for dette har de levert en ny rapport som er helt i tråd med fiskeriminister Per Sandbergs og regjeringas politikk. I oppsummeringa av rapporten sier kommisjonen at «et pliktsystem er et uegna virkemiddel for å ivareta intensjonen om at fiskeressursen skal komme fellesskapet til gode.» Svaret på dette er altså å oppheve trålerflåtens samfunnskontrakt, og frata kystsamfunn retten til ressursene og arbeidsplasser.

– Kommisjonen legger opp til at trålerrederiene skal få betale seg ut av sine samfunnsforpliktelser gjennom å redusere kvotene med 15-25 prosent. Dette skal så auksjoneres ut til fiskeindustrien, som skal bruke dem til å inngå avtaler med den lokale kystflåten om å fiske og levere fangsten. Videre foreslårs det å ta inntektene fra kvoteauksjonen og etablere et næringsfond. Ut fra de enorme verdiene trålerflåtens resterende 75-85 prosent innebærer, er dette ren avlatshandel.

– Rødt vil jobbe sammen med andre partier, fiskeriorganisasjoner og lokalsamfunn i nord for å stoppe pliktkommisjonens forslag. Det er gjennom et folkelig press fra grasrota og lokalsamfunnene at vi kan vinne kampen om eierskapet til fiskeressursene.