OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Stopp deportasjonene

De siste døgnene har afghanske ungdommer blitt hentet på mottak over hele landet, og befinner seg nå på interneringsleiren Trandum i påvente av deportering til Kabul. – Uakseptabelt, mener Bjørnar Moxnes.

– Den planlagte deporteringa skjer på sviktende grunnlag. Verger og omsorgspersoner forteller at asylsøknadene er avgjort på bakgrunn av en kraftig kritisert alderstesting. Deportasjonene må straks stanse, og ungdommene må få flytte tilbake til mottakene og få en rettssikker behandling av asylsøknadene sine, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Rødt advarer mot praksisen for alderstesting av enslige mindreårige asylsøkere. Bruken av uvitenskaplige røntgenundersøkelser har fått katastrofale følger for ungdommer som med et pennestrøk får forandret alder slik at de kan vurderes som voksne, sier Moxnes.

– Et samlet medisinsk miljø med Den norske legeforening i spissen har helt siden 2010 advart mot røntgenundersøkelsen som brukes for å fastslå alder på en ung person. Ifølge Legeforeningen kan forskjellen mellom kronologisk alder og skjelettalder være opp mot fire år i hver retning. Det betyr at en ungdom med modent skjelett kan være så ung som 14 år eller så gammel som 22. Usikkerheten er derfor stor, sier Moxnes.

– Inntil høsten 2015 ble røntgenundersøkelse av håndledd og tenner brukt kun i tilfeller der en var i berettiget tvil om asylsøkerens alder. Informasjonen ble vurdert av barneleger og kombinert med opplysninger fra verger og omsorgspersoner. Nå gjøres det kun røntgenundersøkelse av håndledd, og i tillegg er nesten alle enslige mindreårige blitt testet uavhengig av om de har kjent fødselsdato og identitetspapirer. Vurderinger fra verger og omsorgspersoner tas ikke lenger til følge. Dermed er urovekkende mange, først og fremst afghanske gutter, med ett blitt mange år eldre enn både de selv og de rundt dem mener at de er. Til alt overmål er en aldersbestemmelse fra UDI endelig, og kan ikke ankes. Det er også ytterst problematisk, avslutter Moxnes.