OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Nei til privatisering av bygging av sjøkabler

Uttalelse fra Rødts landsstyremøte 14. - 16. oktober:

Rødt mener at eierskapet og inntektene fra krafta og naturressursene våre skal utnyttes til fellesskapets beste. Derfor har vi vært og er mot utbygging av kraftkabler til Europa. Under helgens landsstyremøtet gikk partiet også mot å oppheve Statnetts enerett til eierskap og drift av sjøkabler til Europa.

Rødt har tidligere uttalt seg mot Stortingets endringer i energiloven som tvinger kraftselskapene til å innføre en konsernmodell. Vi har også markert motstand mot Høyres forslag om å delprivatisere Statkraft. Nå er det privatisering av Statnetts enerett til utbygging av sjøkabler som står for tur. Regjeringen har arbeidet lenge for å tillate private aktører å bygge, eie og drive sjøkabler. Etter et møte i energi- og miljøkomiteen på Stortinget 11. oktober ble det klart at Venstre støtter forslaget. Dermed har regjeringen sikret seg flertall. KrF støttet opprinnelig forslaget, men vil gjøre en ny vurdering. Både Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet, LO og Norsk Industri har advart mot lovendringen.

I utgangspunktet er eksport av vannkraft til Europa både dårlig klima-, distrikts- og næringspolitikk. Det betyr å undergrave mulighetene for industriutbygging og verdiskaping for kommende generasjoner – særlig i distrikts-Norge.

Fram til i dag har Statnett eid og driftet alle sjøkablene til Europa, og sikrer at inntektene fra kablene dekker kostnader i det norske nettet og hindrer enda høyere nettleie. Jo flere kabler som bygges mellom Norge og Europa, jo høyere utgifter både i kabler og innenlands nett som koster både penger og urørt natur. Det betyr også lavere inntekter både fra dagens kabler og de som blir bygd i framtida. Det vil føre til en eksplosiv vekst i nettleien i årene fremover. Dette vil ramme forbrukerne.

Det regnes ca 25 prosent strømtap i nettet ved eksport til Europa. Hvem skal betale nett-tapet når dette privatiseres? Det er selvsagt vanlige husholdninger og næringslivet i distriktene. I tillegg må vi betale for et strømnett innenlands som tåler belastningen av eksport av et stort volum med et stort nett-tap ved overføring. Dette betyr også høyere nettleie. Er det stor prisforskjell på strømmen mellom Norge og Europa, vil vi ha høye inntekter. Er det små prisforskjeller, blir inntektene fra kablene lavere.

Strømmen er gjort til en vare der prisen fastsettes i et marked ut fra både eksportvolum og økt prispåvirkning fra Europa. Begge disse faktorene vil presse opp strømprisen. Sett i et miljøperspektiv er dette også en ufornuftig politikk. Nok en gang ser vi hvordan private profitører stikker sugerørene sine i fellesskassa. To av hjørnesteinene i norsk energipolitikk er nå under angrep. Rødt mener at eierskapet og inntektene fra krafta og naturressursene våre skal utnyttes til fellesskapets beste. Derfor har vi vært og er mot utbygging av kraftkabler til Europa. Dette blir enda verre når Statnetts enerett oppheves, og private aktører som utelukkende tenker profitt slipper til.