OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Ber UD reagere mot Tyrkia

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, har i dag sendt et brev til Børge Brende og Utenriksdepartementet, der han ber regjeringa reagere mot Tyrkias brudd på folkeretten og vanlige demokratiske spilleregler.

I det åpne brevet skriver han blant annet:

«I sin kamp for å ødelegge det kurdiske sjølstyret i Rojava (det kurdiske området lengst nord i Syria) har Tyrkia også skutt mot sivile på syrisk territorium. Siste hendelse var torsdag 12. oktober. Tyrkiske soldater ved grensa skjøt da 13 år gamle Ehmed Ehmed som gjeta sauer ved landsbyen Kesra, vest for grensebyen Serêkaniyê. Leger ved Rehmê-sykehuset i Qamishlo opplyste torsdag ettermiddag at tilstanden var livstruende.»

«I den kurdiske delen av Tyrkia har president Erdogan nå trappa opp kampen mot folkevalgte. Han har avsatt ordførerne i 28 kommuner og erstatta dem med statsutpekte «tillitsmenn» (trustees). Tirsdag 11. oktober ble omtrent 50 folkevalgte og ledere i lovlige partier arrestert i Diyarbakir. Dagen etter ble 55 folkevalgte og partiledere arrestert i Van.»

Rødt har kommet med følgende oppfordringer til regjeringa:

  • å støtte Iraks krav om hastemøte i Sikkerhetsrådet om den tyrkiske invasjonsstyrken i Irak.
  • ta opp både invasjonen i Irak og okkupasjonen i Syria i NATOs organer og selv kritisere Tyrkia for disse bruddene på folkeretten.
  • å øyeblikkelig stanse alt norsk våpensalg til Tyrkia.
  • å sende en protest til Tyrkias regjeringa mot overgrepene mot folkevalgte og tillitsvalgte i lovlige partier i den kurdiske delen av Tyrkia.

Klikk her for å lese hele brevet som er sendt til UD.