OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Nå trengs det tiltak mot voldtekt

Frikjennelsen av tre menn for voldtekt av en 18-år gammel jente de hadde ruset med MDMA og kokain har satt sinnene i kok over hele landet. Nå krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes handlekraft i kampen mot voldtekt. Han etterlyser særlig tiltak for å heve kunnskapsnivået rundt voldtekt.

Statistikken om voldtekt i Norge er dyster lesning: 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt. Halvparten av dem som blir voldtatt er under 18 år. Bare 11 % av voldtekstofrene politianmelder. Moxnes mener dette har sammenheng med at så få voldtektssaker ender med dom.

– Disse tallene bidrar dessverre til å skape mistillit til politi og rettsvesen. Det å anmelde en voldtekt og gå gjennom en rettssak kan være en stor påkjenning. Mange velger nok å la være fordi det er så få som blir dømt. Et viktig tiltak er derfor å heve kunnskapsnivået om voldtekt hos førstelinjen, det vil si politiet, ungdomsarbeidere og sosiallærere. I tillegg ønsker vi å lovfeste en tetthetsnorm for ovegrepsmottak. Det må sørges for lavterskeltilbud for personer som har blitt utsatt for voldtekt og andre seksuelle krenkelser i alle norske kommuner. Det må bli enklere å anmelde, å sikre tekniske bevis og å søke hjelp, sier Moxnes.

Moxnes peker på at voldtekt aldri er offerets skyld. Han mener det eksisterer et holdningsproblem som både leder til flere voldtekter og hindrer mange fra å anmelde eller å søke hjelp.

– Tre av ti norske menn mener at kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for voldtekten hvis hun flørter åpenlyst. Blir hun med på nachspiel, mener fire at ti at hun helt eller delvis har skylda. Og en av ti norske menn mener at kvinnen er delvis ansvarlig for å ha blitt voldtatt hvis hun er kjent for å ha hatt mange partnere. Dette viser at vi har et stort holdningsproblem. Her spiller skoleverket en nøkkelrolle.

– Institusjoner som utdanner sykepleiere, jordmødre og leger tilbyr seksualundervisning med fokus på seksualisert vold. Vi ønsker at disse temaene også får større plass i lærerutdanningen. Dette er en viktig forutsetning for at skolen skal bli bedre rustet til å lære elevene om seksualisert vold og grensesetting.

– Å øke kunnskapsnivået om voldtekt og seksuelle krenkelser vil både bidra til forebygging og gjøre det enklere å sørge for at ofrene får den hjelpen de trenger, avslutter Moxnes.