OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Advarer mot skatteskifte uten sosial profil

Regjeringen vurderer å innføre økte avgifter på fossile brennstoff, og bruke alle pengene på skattelette. Rødt frykter systemet blir urettferdig.

– Dette kan fort bli klimapolitikk som forsterker forskjells-Norge. Vi trenger økte avgifter på forurensing, men inntektene fra klimaavgifter må fordeles rettferdig, ikke brukes til å gi mer til de på toppen, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt.

Finansminister Siv Jensen (Frp) og Venstre-leder Trine Skei Grande reiser i dag på studietur til en delstat i Canada, for å lære mer om grønt skatteskifte. Delstaten British Columbia har innført økte avgifter på fossile brennstoff, og bruker alle inntektene det gir på lavere skatter. Det har ført til at delstaten i dag har et av landets laveste nivåer på inntektsskatt. Sneve Martinussen advarer mot å innføre noe liknende i Norge.

– Å øke avgifter mot å kutte skatter kan fort forsterke forskjells-Norge. Øker man avgiften må alle betale like mye ekstra, uansett om du er fattig eller rik. Et generelt kutt i skattenivå vil derimot bety at de rikeste får mest tilbake. Det blir ikke rettferdig.

Erfaringer fra British Columbia viser at karbonavgiften rammer familier ulikt avhengig av inntekt. Tall fra 2012 viste at utgiftene til klimaavgifter utgjorde 20 av innbetalt skatt for familier med middels lav inntekt, mens det for den rikeste fjerdedelen av befolkningen kun utgjorde fire prosent.

– Skal vi øke klimaavgiftene må det gjøres på en måte som er rettferdig og rimelig, hvis ikke fører det til økte forskjeller og økt skepsis mot nødvendig klimapolitikk, sier Martinussen.

Hun påpeker også at modellen de har valgt i Canada vil gi lavere inntekter til staten om klimapolitikken lykkes.

– I dette systemet vil statens inntekter gå ned så fort folk begynner å bruke mindre fossile brennstoffer. Det er altså et system hvor staten taper penger på å nå klimamålene sine. Vi må unngå å komme i en situasjon hvor vi er avhengige av inntekter fra folks klimagassutslipp for å betale for velferd. Man må drive klimapolitikk for å kutte utslipp, ikke for å nå andre mål om høyere eller lavere inntekter til staten. Da kan økt karbonavgift være en god løsning, men det kommer helt an på.