OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Vil ha folkeavstemming om EØS

Rødt mener er eventuell brexit må få følger for Norge. – Hvis britene velger å forlate EU, bør Norge ha folkeavstemming om EØS-avtalen, sier Bjørnar Moxnes.

I morgen holder britene folkeavstemming over om de skal bli i EU eller forlate unionen. Det er dødt løp på målingene, og resten av Europa følger nøye med. Utfallet bør få følger også for norsk politikk, mener Bjørnar Moxnes. Han ønsker norsk folkeavstemming om EØS-avtalen dersom britene stemmer for å forlate EU (såkalt brexit).

– Det trengs en folkeavstemming om EØS først og fremst fordi EØS-avtalen har null folkelig forankring. Jeg tror en folkeavstemming er en mulighet til å få slutt på at den politiske eliten i Norge selger landet vårt bit for bit til EU. Dersom Storbritannia forlater EU, betyr det at EU ikke lengre er det samme, og det er en god anledning til å la det norske folk si sin mening om vår tilknytning til EU.

Rødt-lederen tror det er mulig å få en langt bedre avtale med EU om Storbritannia også står utenfor.
– Ja, om de går ut betyr det at EU må ta oss som står utenfor mye mer på alvor, og kan ikke kreve den underkastelsen de gjør i dag. Rødt har lenge jobbet for at Norge skal ha en normal handelsavtale med EU, framfor den husmannskontrakten som EØS-avtalen er. Det vil vi fortsette med uansett utfall i britenes avstemming, men jeg tror det blir lettere jo flere som står utenfor.

Moxnes håper på en brexit, mer på tross av enn på grunn av brexit-kampanjens argumenter.
– Deler av kampanjen spiller på fremmedfrykt, uten tvil, men om Storbritannia får noe mer eller mindre diskriminerende politikk om de blir eller forlater EU er ikke så åpenbart. EU er ikke akkurat noe antirasistisk forbilde selv, se bare på hvordan de håndterer flyktningkrisa. Dessuten tror jeg opprøret mot EU like mye er et opprør mot globaliseringen og den nyliberale eliten i EUs økonomiske politikk. En brexit gir bedre mulighet til å ta et oppgjør med denne politikken på sikt. Det må være lov å håpe på en flertall for å gå ut av EU på det grunnlaget, til tross for nei-kampanjens retorikk.

Moxnes legger også til at Storbritannia allerede er utenfor Schengen, så viktige deler av EUs grensepolitikk er uansett ikke oppe til avstemming.