OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Vil bygge bevegelse mot forskjells-Norge

Mandag holdt partisekretær Mari Eifring pressekonferanse sammen med partileder Bjørnar Moxnes og oppsummerte året som har gått. Et år hvor mange piler har pekt oppover for Rødt, ifølge Eifring. Hun viste til godt lokalvalg, mer samarbeid med andre partier og et snitt på meningsmålingene over to prosent for mai måned.

– Det er historisk godt og viser stø kurs mot plass på Stortinget, sa Eifring.

Men Bjørnar Moxnes understreket samtidig at valget neste år handler om mer enn en plass på Tinget.

– Det handler om å bygge en folkebevegelse som kan skape et vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge. Og det trengs. For uansett hvem som vinner valget i 2017, vil de ikke klare å gi oss en ny politisk kurs. Etter 30 år med stadig økende forskjeller sitter de rikeste med så mye makt, og har så mye innflytelse på politikken, at ingen politikere alene kan klare å stå imot. Det som skjer er at stemmeretten gradvis undergraves. Bare se på hvordan landet vårt selges ut bit for bit til EU. Vi har sagt nei to ganger, likevel har vi en EØS-avtale som gjør at Norge bit for bit underlegges EU.

– Derfor handler ikke valget bare om å få inn en på Stortinget, men om å bygge en folkebevegelse for et vendepunkt og for å få ned forskjellene.

Foreslår lengre dagpengeperiode

Arbeidsledigheten var også tema på pressekonferansen. Nye tall fra Nav viser at over 27 000 står i fare for å miste dagpengene det kommende året, fordi det kun er mulig å motta dagpenger i to år. Dette må arbeidsminister Anniken Hauglie ta tak i, mener Rødt.

– Mange av dem blir stående helt uten hjelp. Ikke engang sosialhjelp har de rett på, dersom ektefellen jobber eller huset de bor i er verdt for mye. Dette er mennesker som har bidratt, som har betalt skatt, og som nå sviktes, sa Moxnes.

– Dette skjer fordi partiene på høyresida har svekka dagpenge-rettighetene våre hver gang de har hatt makt. I 2003 kutta de perioden fra tre til to år. Og de rødgrønne retta jo heller ikke opp skadene da de hadde sjansen. Resultatet er at dagpengene gir langt mindre trygghet i dag enn sist det var arbeidsledighetskrise i Norge på 90-tallet.

Kravet fra Rødt er å øke dagpengeperioden tilbake til tre år igjen som et strakstiltak.

Opptak fra pressekonferansen finner du på Rødts facebookside her

Vil du bidra?
Klikk her for å bli medlem
Klikk her for å gi en gave