OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

NATO en fare for Norge

– Langtidsplanen for forsvaret gjør Norge til en framskutt NATO-base, mer utsatt for angrep og krigshandlinger enn noen gang i etterkrigstiden, sier Marielle Leraand, nestleder i Rødt.

Fredag 17. juni la regjeringen fram langtidsplanen for forsvaret, som er forslaget til hvor mye penger Norge skal bruke på militæret de kommende fire årene. Samtidig slår forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide fast at Norge skal være "NATO i Nord", og legger opp til at forsvaret av Norge vil være avhengig av at NATO styrer de militære operasjonene dersom Norge blir angrepet.

– Det er USAs behov gjennom NATO som nå styrer norsk forsvarspolitikk. Ikke bare skal Norge være flinkest til å stille opp med bombefly når USA ber oss om det, evnen til å forsvare oss selv undergraves totalt. Slik blir vi enda mer avhengige av USA, fremfor å føre en selvstendig politikk for fred, slår Leraand fast.

Et av punktene i planen er at flybasen på Andøya avvikles til fordel for Ørland og Evenes, og luftforsvaret i Nord skreddersys etter behovene for de kampflyene Norge har bestilt fra USA, F-35. Samtidig er det et stadig sterkere press fra USA til å bruke norsk territorium i enda sterkere grad enn i dag til lagring av våpen og framskutte baser.

F-35 er anslått til å koste over 250 milliarder kroner i innkjøp og vedlikehold fram mot 2050. Med svekket kronekurs og sterk dollar vil denne prisen bli langt høyere.

– Den økte amerikanske tilstedeværelsen øker sjansen for at Norge blir dratt med i en framtidig krig mellom stormaktene. Det vi trenger er tvert imot det motsatte. En plan for forsvaret som setter forsvaret av norsk suverenitet høyest, ikke blind lojalitet til USA. Det må innebære å droppe kjøpet av F-35 og i stedet bygge opp en forsvar som kan hevde norsk suverenitet.

Rødt er i dag det eneste partiet som tar til orde for å droppe fullstendig kjøpet av F-35, og i stedet satse på oppgradering av dagens flypark, kombinert med et effektivt luftvern.