OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Hva nå etter britenes brexit?

– Ønsket om mer makt til folket og mindre til EU er ikke rasistisk. Det er tvert imot noe venstresida bør støtte av alle krefter, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes etter at britene 23. juni stemte for å forlate EU.

– Mange er i dag overrasket over det britiske folkets ja til brexit. En del tolker dette bare som et uttrykk for fremmedfrykt og et nederlag for solidariteten. Jeg tror ikke det er så enkelt.

– Blant befolkningene i europeiske land vokser misnøyen med den overnasjonale makta i Brüssel - med god grunn. EU fører ingen solidarisk, sosialistisk politikk. Se bare på unionens håndtering av flyktningekrisa og eurokrisa.

Et spørsmål om demokrati

Moxnes peker på at EU har grunnlovsfestet markedsliberalismen, og først og fremst ivaretar interessene til storbankene og mektige investorer. For mange av de som trodde på EU-elitens snakk om solidaritet, ble håndteringen av krisai Hellas en vekker, tror Moxnes, og viser til at unionen påtvinger grekerne en kriseforsterkende kutt- og privatiseringspolitikk.

– Det er synd at store deler av europeisk venstreside ikke ser denne siden av EU-motstanden. Nasjonalstaten er den eneste kjente rammen vi har for demokrati og velferd. Skal vi slå tilbake høyrepopulistene nytter det ikke å ta avstand fra nasjonalstatens legitimitet, det vil tvert imot være å spille ballen over til Marine Le Pen og Nigel Farage.

– Det betyr selvsagt ikke at venstresida skal gå mot samarbeid over landegrensene. Tvert imot! Men et slikt samarbeid er noe ganske annet enn et overnasjonalt og udemokratisk EU. Det betyr heller ikke at vi skal finne oss i at høyresida bruker EU-motstand til å dyrke hat og motsetninger mellom folkegrupper. Sånn sett er utfallet av avstemninga mer oppløftende enn tonen som har dominert i forkant, sier Moxnes.

– Det interessante er at høyrepopulister som UKIP og den liberale EU-eliten har til felles at de setter likhetstegn mellom EU-motstand og innvandringsmotstand. Det tjener dem begge: På den måten kan høyrepopulistene monopolisere EU-motstanden, mens EU-eliten slipper å ta inn over seg at EU-motstand også bunner i et opprør mot elitestyre. Hvis britisk venstreside ikke ser denne siden av saken, vil de overlate brexit-velgerne til avskyelige politiske krefter som UKIP.

Ønsker ny debatt om EU

Moxnes mener britenes brexit gir anledning til en ny, bred debatt om EU.

– Jeg håper brexit kan føre til en ny diskusjon på europeisk venstreside om synet på EU. Og det haster. Ellers vil et opprør mot elitestyre og svekkelse av demokratiet, fort bli ledet over til et grumsete opprør mot innvandrere og flyktninger.

– Venstresidas svar på Brexit bør ikke være økt støtte til et udemokratisk og overnasjonalt EU. Svaret må være et solidarisk forsvar for folkestyret. Det er også den meste effektive måten å demme opp for høyrepopulistiske og rasistiske krefter, avslutter Rødt-lederen.

Les også: Vil ha folkeavstemning om EØS