OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Alle har et fødested

– Regjeringen må gripe inn og be Folkeregisteret og Politidirektoratet om straks å rydde opp i den såkalte pass-saken, sier leder i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg, Mariette Lobo.

– I mars i år endret Politidirektoratet passreglene slik at personer født i 31 bestemte land ikke lenger får fødested oppgitt i passet. Dette er land i Afrika og Asia, i tillegg til Kosovo. Direktoratet begrunner den nye praksisen med at fødested ikke er registrert hos Folkeregisteret. I ettertid har direktoratet gjort unntak for personer som er adopterte. Endringene i passreglene, og unntaket som er gitt kun for adopterte, har skapt stor usikkerhet og frustrasjon hos folk med innvandrerbakgrunn i Norge. Det er uklart hvilke praktiske konsekvenser dette vil ha ved utenlandsreiser. Det er vanskelig for den enkelte å forstå hvorfor deler av den dokumentasjonen man har lagt fram har blitt godkjent, slik som fødeland og fødselsdato, men ikke fødested. Det stilles spørsmålstegn ved hvorfor akkurat disse 31 landene er pekt ut, og hvordan man kan innføre en regel som rammer alle fra disse landene uten å gi den enkelte en individuell vurdering av deres sak. I tillegg har regelen tilbakevirkende kraft slik at selv personer som har vært norske statsborgere i flere ti-år ikke vil få fødested i passet når det fornyes selv om det er oppgitt i tidligere pass, forteller Lobo.

– Det kan virke som en bagatell at fødested ikke står i Folkeregisteret og dermed ikke i passet, men dette handler om noe så grunnleggende som folks identitet og trygghet. Plutselig gjøres tusener av norske borgere til annenrangs borgere. Vi får problemer med å reise til utlandet, og det stilles tvil ved hvem vi er. Dette skjer i en tid der regjeringen med Frp i spissen fremstiller flyktninger som en trussel for Norge, og der politikere som Donald Trump sprer hat mot muslimer ved å hevde at andre "ikke vet hvem de er". Da kan en detalj som mangel på oppgitt fødested være nok til å skape mistenksomhet og mistillit.

Krever tiltak fra Listhaug

Integreringsminister Sylvi Listhaug har vært påfallende stille i denne saken, og er mer opptatt av å holde flyktninger utenfor Norge enn av å forsvare like rettigheter for alle norske borgere. Rødt krever at regjeringen rydder opp i kaoset, og sørger for at folk som bor i Norge ikke fratas rettigheter og deres identitet, avslutter Lobo.