OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Regjeringen vil ikke hjelpe de som snart mister dagpengene

– Revidert nasjonalbudsjett viser at regjeringen ikke tar konsekvensen av massearbeidsledigheten, mener nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen. Hun etterlyser tiltak for langtidsledige som vil miste dagpengene og nye grep for å skape jobber.

I dag er grensa for hvor lenge man kan motta dagpenger på to år. Etter dette har man ingen rett på statlig hjelp, men kan motta sosialhjelp fra kommunen. Tall fra NAV viser at nesten 13 000 langtidsledige risikerer å miste dagpengene innen februar 2017.

– Veldig mange av dem vil falle mellom to stoler, uten rett på verken dagpenger eller sosialhjelp. Hvis ektefellen din fortsatt har jobb eller du bor i et hus som NAV mener er verdt for mye, får du ikke sosialhjelp. Det setter folk i en uverdig og vanskelig situasjon.

For å hjelpe dem som nå risikerer å falle ut, har Rødt bedt regjeringen øke maksgrensen for å motta dagpenger til tre år.

– De som rammes av ledighet er folk som har jobba, bidratt og betalt skatten sin. De har bidratt til fellesskapet, og nå trenger de hjelp fra fellesskapet, sier Martinussen. *

Fram til 2003 var det mulig å motta dagpenger i tre år, men dette ble satt ned til to år av Bondevik-regjeringen. Rødt mener to årsgrensa er lite tilpasset dagens situasjon.

– Siden grensa ble endret har vi stort sett hatt høykonjunktur, men nå som tidene blir tøffere blir det klart at dagpengeordningen ikke fungerer. Det er en ordning laget for kun solværsdager, og nå blir det veldig tydelig at det blir for naivt. Vi må ha velferdsordninger som gir folk trygghet også i tøffe tider, når det trengs som mest.

Småpenger mot arbeidsledighet

Martinussen mener regjeringas reviderte statsbudsjett generelt sett er trist lesning i lys av den rekordhøye arbeidsledigheten.

– Å revidere budsjett handler om å se på hvordan verden har utviklet seg siden sist, og gjøre endringer deretter. Denne gangen har ledigheten forverret seg, men innsatsen for å skape nye jobber henger ikke med. Nok en gang viser regjeringa manglende virkelighetsforståelse, når de legger småpenger på bordet for å bekjempe den verste ledighetskrisa på tjue år. 900 mill. kr. til jobbskaping er lite når ledigheten er rekordstor. At hun velger å bruke under en tiendedel av de ekstra pengene i budsjettet mot ledigheten viser at Siv Jensen ikke forstår alvoret, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

Vil du bidra?
Klikk her for å bli medlem
Klikk her for å gi en gave