OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Ønsker nye arbeidsplasser ved Rygge

– Ryanair kan ikke bestemme norsk miljøpolitikk, sier Rødts bystyrerepresentant i Moss, Eirik Tveiten. Samtidig mener han det trengs arbeidsplasser i Rygge som ikke er avhengige av økt flytrafikk, og etterlyser mer press på regjeringen. Både høyresiden og Arbeiderpartiet må ta sin del av skylda for at svært mange nå kan miste arbeidsplassen sin på Rygge, mener Tveiten.

Tveiten mener saken handler om arbeidslivspolitikk i tillegg til klima.

– Helt siden dagen Ryanair etablerte seg i Norge, har Rødt stått sammen med fagbevegelsen om at de ansatte må sikres retten til å inngå kollektive lønns- og arbeidstidsavtaler. Ryanair var en av spydspissene for sosial dumping i Norge, og har på mange måter vært selve symbolet på en kynisk arbeidsgiverpolitikk som har grepet om seg. Samtidig er det et ubestridelig faktum at flytrafikken er en av de største kilder til forurensing, og at flytrafikken må ned dersom Norge og verden skal oppnå målsettingen om å begrense den globale oppvarmingen.

Derfor har Rødt støttet den nye avgiften.

– Når regjeringen vedtok å innføre en flyseteavgift, sa vi klart fra at en mer treffsikker avgift ville vært en karbonavgift, eventuelt med en fordelingsmekanisme. Men i påvente av at en slik avgift støttet vi intensjonene om å redusere antall flyavganger, forteller Tveiten. Han er en av to Rødt-politikere i Moss kommunestyre.

Overrasket over fagbevegelsen

Tveiten er overrasket over hvordan fagbevegelsen har opptredt i saken.

– Fagbevegelsen har gått fra å være blant de skarpeste kritikerne av Ryanairs arbeidsgiver- og personalpolitikk, til å bli en av selskapets varmeste forsvarere. Det skjedde da Ryanair uttalte at dersom flyseteavgiften ble innført ville de avvikle aktiviteten på Moss Lufthavn Rygge.

– Vi har hele tiden sagt at det ikke kan være det kyniske selskapet Ryanair som skal bestemme norsk miljøpolitikk, og oppfordret eierne av flyplassen til å finne andre aktører som vil akseptere en slik avgift.

Passivt flyplass-styre

Nå mener Rødt i Moss at det trengs nye arbeidsplasser i området.

– Vi har oppfordret de ulike partiene i Østfold til at vi må jobbe aktivt overfor regjeringen for at det etableres alternative offentlige arbeidsplasser i fylket, dersom Ryanair gjør alvor av sin trussel. Vi ser nå at eierne av flyplassen har vedtatt å legge ned flyplassen fra 1. november dersom Ryanair gjør alvor av sin trussel. Vi synes styret ved denne beslutningen har inntatt en svært passiv holdning for å forsøke å skaffe andre aktører, og forsøker i et ensidig «pokerspill» å få enten Ryanair eller regjeringen til å snu.

– Særlig de borgerlige partiene og Arbeiderpartiet i Østfold har sviktet i sin kamp for å skaffe alternative arbeidsplasser, og må samlet ta sin del av skylda for at svært mange kan miste arbeidsplassen sin på og i tilknytning til Rygge.

Vil du bidra?
Klikk her for å bli medlem
Klikk her for å gi en gave