OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Regjeringa svekker fellesskapet

– Regjeringa overgår seg selv i feilprioriteringer i årets budsjett, og de fortsetter å svekke fellesskapet, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt. For tredje år på rad prioriterer regjeringen skatteletter, og fortsetter med det overføringene fra fellesskapet til private bankkontoer.

De foreslåtte skattekuttene i årets budsjett, på 9.1 mrd kroner, kommer på toppen av de 13.2 mrd som allerede er kuttet i løpet av de to siste årene.

– Med forslaget som ble lagt fram i dag vil skatteinntektene ha krympet med 22.3 mrd kroner siden Siv Jensen overtok finansdepartementet. Det er penger som kunne vært brukt på å utvide og styrke velferdstjenestene, med flere lærere i skolen, gratis barnehage og flere ansatte i eldreomsorgen, hevder Martinussen.

– Summen av skattelettene Siv og Erna står bak er faktisk så store at de kunne dekket innføring av gratis tannhelse til hele befolkningen hele fem ganger. Det sier noe om mulighetene som ligger i et statsbudsjett, og hvordan feilprioriteringer går ut over oss alle.

Rødt mener skatteletter er helt feil medisin i møtet med økende arbeidsledighet, større økonomiske forskjeller og behovet for reelle klimakutt.

– Dette er utfordringer vi må løse som samfunn, da trengs det mer fellesskap, ikke mindre. En tusenlapp i skattelette til hver enkelt lommebok er mager trøst hvis skolen og sykehjemmene ikke har råd til å løse oppgavene sine på en god måte, sier Martinussen.

Feilprioriteringene går igjen på flere områder. Regjeringa velger å øke maksgrensen i BSU-ordningen fra 200 000 til 300 000 kroner, på tross av at mindre enn èn av ti ungdom når dagens maksgrense.

– BSU-endringen medfører 140 millioner i økte subsidier, en ren gavepakke til de som allerede har råd til å spare mest, avslutter nestlederen i Rødt.