OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Et grått statsbudsjett

– En bærekraftig næringspolitikk må kunne hjelpe de som i dag rammes av nedgang i oljebransjen, samtidig som den trapper ned petroleumsvirksomheten, mener nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen. Hun mener regjeringas budsjettforslag ikke gjør noen av delene.

Det siste året har tusenvis mistet jobben i oljebransjen.

– Samtidig som næringa rammes av nedgangstider, må oljealderen avsluttes om vi skal begrense farlige klimaendringer, sier Sneve Martinussen.

Hun peker på at statsbudsjettet viser at oljefelt som er under utbygging har sprengt budsjettene sine med 8 milliarder kroner[1] det siste året. Totalt utgjør dette en gigantisk budsjettsprekk på 25,5 milliarder kroner på nyutbygginger på norsk sokkel[2]. Samtidig som allerede igangsatte oljeprosjekter sprekker med milliarder, foreslår regjeringa i dette budsjettet å bruke 200 millioner kroner på å kartlegge ytterligere petroleumsressurser i Barentshavet.

– Regjeringas ”sysselsettingspott” på fire milliarder kommer opp som småpenger mot hvor mye penger som brukes på å forlenge oljealderen i Norge. Å bruke så mye penger på potensielle tapsprosjekt i Barentshavet, og på å leite etter olje som vi uansett må la ligge om vi ikke skal sprenge togradersmålet, er både miljøpolitisk og økonomisk helt bak mål, sier Sneve Martinussen.

– Disse pengene må brukes til en grønn omstilling av kompetansen og ressursene som i dag finnes i oljenæringa; til grønn fastlandsindustri, nye fornybare pilotprosjekter, og grønne arbeidsplasser for de som mister jobben sin i oljenæringa, avslutter hun.

---

[1] Dagens Næringsliv, 08.10.2015, s. 20
[2] http://www.aftenbladet.no/energi/Oljeutbyggingene-sprekker-med-25-milliarder-3785192.html