OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Mæland bløffer om INEOS-garanti

Rødt krever at næringsministeren snur, og sørger for at staten stiller som lånegarantist for en investering som kan gi over 100 nye arbeidsplasser hos INEOS i Bamble.

– Regjeringen hindrer opprettelsen av nye arbeidsplasser, samtidig som ledigheten stiger. Det er fullt mulig å endre regelverket og gi en lånegaranti hvis regjeringen ønsker det, sier Bjørnar Moxnes.

Les mer hos NRK: Raser over regjeringens avslag til Ineos

Det britiske selskapet INEOS ønsker å investere nærmere 8 milliarder og utvide anlegget de har på Rafnes i Bamble. For å få lån til investeringen er de avhengige av at staten går inn som lånegarantist. Det har staten sagt nei til, med henvisning til at det er en ordning staten ikke har. Moxnes mener Mæland bløffer.

– Det stemmer ikke at staten ikke kan gi en lånegaranti om de virkelig ønsker det. Om dagens regelverk ikke gir mulighet til denne type garantier, er det næringsministerens jobb å endre dem. Mæland prøver å skylde på at verktøykassa er tom, men sannheten er at har mulighet til å skaffe dem om hun ønsker det. Hvis næringsministeren skal være så passiv når det dukker opp muligheter til å skape nye arbeidsplasser, kan regjeringen like gjerne erstatte henne med en telefonsvarer.

Han viser til at garantiinstituttet GIEK allerede i dag gir liknende lånegarantier, blant annet for skip og plattformer. GIEKs regelverk blir jevnlig tilpasset, sist i mai i år.

– Begrunnelsen for avslaget er syltynn. Det er åpenbart andre grunner som ligger bak, som ministeren ikke vil snakke høyt om.

– Ministeren må slutte å gjemme seg bak byråkratiske bortforklaringer og tenke på dem som vil rammes om investeringen ikke kommer på plass. Norge har allerede massearbeidsledighet, dette er en mulighet for å skape nye jobber som Mæland burde jublet for. I stedet virker hun redd for å irritere EU, og vil ikke stille opp med hjelpen som skal til.

Mæland mener INEOS heller bør gå til Innovasjon Norge og Siva for å få støtte.

– Ingen av dem har kapasitet til å støtte en investering av denne størrelsen, så det ville ikke løst problemet, sier Moxnes.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.