OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Vil ha grønn krisepakke mot økte forskjeller

PRESSEKONFERANSE: – Det er ingenting som øker forskjellene mer enn ledighet. Derfor er det så ille at regjeringa ikke gjør mer for å holde folk i jobb. Erna Solberg risikerer å bli statsministeren som huskes for at hun slapp massearbeidsledigheten løs i Norge, sa Bjørnar Moxnes på Rødts sommerpressekonferanse. Der la han og nestleder Marie Sneve Martinussen fram forslag til en grønn krisepakke.

– Vi er enige med Siv Jensen i at det ikke trengs en krisepakke for oljeindustrien. Men det trengs en krisepakke for de oljeansatte, sa Sneve Martinussen da Rødt avholdt sin årlige sommerpressekonferanse på Lompa Friluft i Oslo i dag.

Rødt har lenge etterlyst en grønn krisepakke for å kontre fallet i oljeaktiviteten og arbeidsledigheten det har medført. I dag la de fram fem tiltak en krisepakke bør inneholde.

OPPRUSTING AV VANNKRAFT

Over halvparten av aggregatene som er i drift i norske vannkraftverk er over 40 år gamle. En storstilt oppgradering av de 330 eldste aggregatene vil både gi arbeidsplasser og mer ren energi. I følge beregninger fra NVE kan moderninsering av eksisterende vannkraftverk gi mellom 8 - 10 TWh i tilleggproduksjon, fire ganger så mye som den totale vindkraftproduksjonen i 2013.

ENØK I KOMMUNENE

Kommunene kan få penger til å investere i energisparing: Nye vinduer, solceller på taket og etterisolering, for å nevne noe. Dette vil gi arbeidsplasser umiddelbart, og på sikt vil det betale seg fordi strømregninga blir lavere. Alle kommuner har allerede en klima- og miljøplan hvor slike tiltak er planlagt, men dårlig økonomi gjør ofte at de utsettes. Om staten stiller med midler er det bare å sette i gang.

I etterkant av finanskrisa fikk kommunene 4 mrd i friske tilskudd til vedlikehold, samtidig som støtten via ENOVA ble doblet. Det er ingen grunn til at tiltak i denne størrelsesorden ikke skal settes igang nå.

PILOTPROSJEKTER I STATLIG REGI

Regjeringa kan finansiere pilotprosjekter for å kickstarte miljøteknologi: For det første utvikling av offshore vindkraft. En undersøkelse gjort av Agenda viser at 3 av 4 ansatte i petroleumssektoren mener de har kompetanse som er relevant for andre næringer. Offshore vindkraft scorer høyest. Mange med riktig kompetanse blir arbeidsledige i disse dager, og da bør vi hjelpe dem over i jobber i offshore vindkraft.

For det andre utvikling av fiskeoppdrett i lukka anlegg. Dette har blitt forsøkt i mindre skala allerede, men svært gode resultater. Her kan man skape arbeidsplasser samtidig som man løser miljøproblemene knytta til dagens oppdrettsmetoder.

SAMFERDSEL

Før var veibygging den typiske måten å møte økende ledighet på. Denne gangen bør vi heller sette pengene på miljøvennlig infrastruktur. I jernbanen finnes det en lang kø av prosjekter som er ferdig planlagt. De må framskyndes slik at vi setter folk i arbeid for å bygge nye krysningsspor, dobbeltspor og ta igjen vedlikeholdsetterslepet.

RAMMEBETINGELSER FOR KRAFTFOREDLENDE INDUSTRI

Over hele landet finnes det aluminiumsprodusenter og liknende industri som har ønske om å utvide eller investere i mer miljøvennlig teknologi. Men de sitter på gjerdet fordi framtidsutsiktene er for uforutsigbare, særlig med tanke på strømprisen. Stortinget bør innføre et nytt industrikraftregime, som gir stabil og rimelig strøm til industrien mot at de forplikter seg til energieffektivisering og produksjon i Norge. På kort sikt vil det gjøre at mange hopper ned fra gjerdet og setter i gang nye prosjekter som skaper nye arbeidsplasser. En satsing på kraftforedlende industri betyr også at man må skrinlegge planene om nye kraftkabler til utlandet. Penger til krisepakken ønsker Rødt å hente inn ved å kutte 12 mrd. kr. i årlige subsidier til oljeleting som går med underskudd.

– Siv Jensen sier selv at oljeindustrien ikke skal tilbake på samme aktivitetsnivå som før, men at vi må omstille oss til å kunne stå på flere bein økonomisk. Da passer det godt å ta penger fra oljeleting og bruke dem på nettopp grønn omstilling, sa Martinussen.