OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Norge må kreve stans i Tyrkias angrep på kurdere

– Rødt krever at Norge sier klart ifra at Tyrkia må stanse alle militære aksjoner mot den kurdiske bevegelsen i Tyrkia, i Syria og i Irak, sier Mari Eifring, partisekretær i Rødt.

Tyrkia har i dag innkalt til hastemøte med alle NATO-landene etter at konfliktsituasjonen i området har eskalert. Etter IS’ terrorangrep mot Suruç, har Tyrkia gått inn i krigen mot IS, men de har også angrepet kurdiske styrker.

ABC Nyheter: – Nå bomber Tyrkia også Kobani-kurderne

I forrige uke trappet Tyrkia opp krigføringen mot den kurdiske PKK-geriljaen, men søndag meldte også Det kurdiske folkets forsvarshær, YPG, at de var blitt bombet av tyrkisk militære. YPG forsvarer de kurdiske selvstyreområdene i Rojava, og har stått i første rekke i kampen mot IS.

– Det demokratiske og sekulære sjølvstyret Rojava er kanskje den viktigste bremseklossen mot IS’ frammarsj i regionen. I Rojava er alle religioner og etniske grupper likestilt, og både arabisk, kurdisk og arameisk er offisielle språk. Norge må gjøre det klart overfor Tyrkia at det er uakseptabelt å bruke kampen mot IS’ som skalkeskjul for å angripe kurderne, sier Eifring.

– Utenriksminister Børge Brende må kreve overfor sine tyrkiske kolleger at Tyrkia stanser angrepene på kurderne og i stedet gjenopptar forhandlingene, sier Eifring.