OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Politisk spill rammer 3500 syriske flyktninger

Forhandlingene om syriske flyktninger endte i dag med at kun 6500 flyktninger skal få komme til Norge.

– Det var flertall for 10.000 flyktninger uten regjeringspartiene. Likevel velger Jonas Gahr Støre og de andre partilederne å kutte 3500 flyktninger i bytte mot støtte fra Høyre. Dette er et svik mot Syria, mot det norske folkeflertallet og mot egne politiske løfter, sier Bjørnar Moxnes.

– Partiene bak forliket viser en kvalmende dobbeltmoral når Norge ikke tar imot flere enn 3000 ekstra neste år og i 2017. Norge har vært med på å skape den situasjonen som gjør at folk flykter, gjennom støtte til Irak-krigen og våpensalg til arabiske diktaturer. Likevel er det altså viktigere å få et regjeringsparti med på laget enn å hjelpe flest mulig, sier Bjørnar Moxnes.

Allerede 6. mai i fjor stilte Rødt krav om at Norge burde ta inn 10.000 ekstra syriske flyktninger. Siden den gang har det blitt flertall både i befolkninga og på Stortinget for kravet. Nå blir det i stedet 3000 flyktninger neste år og 3000 i 2017, pluss 500 ekstra i år.

11,6 millioner på flukt
Forrige uke passerte antallet syriske flyktninger i nabolandene 4 millioner. Flyktningrådets IDCM (Internally Displacement Monitoring Centre) anslo antall interne flyktninger i Syria til 7,6 millioner ved årsskiftet. Av landets 22 millioner innbyggere er 11,6 millioner på flukt.

Moxnes mener en unik mulighet har kokt borti politisk spill.

– Forlikspartiene mener tydeligvis det er viktigere å få med seg regjeringa enn å åpne opp for 3500 ekstra flyktninger. Knut Arild Hareide begrunnet det med at det ville vært ille for flyktninger å komme til Norge og høre at regjeringen ikke er med på avtalen. Men hva med alle de flyktningene som nå ikke får komme til Norge likevel? Vi snakker om mennesker som forlater alt de har, som flykter fra krig og forfølgelse. Jeg tror det er viktigere for dem å komme i trygghet, enn å oppleve at Frp og Høyre har ønsket dem hit. Nå blir de i stedet offer for et politisk spill. Det er opprørende.

Innen slutten av mai hadde Norge tatt imot 1131 syriske flyktninger så langt i år. Det tilsvarer omkring 0,1 promille av de 11,6 millionene syriske flyktningene.


Er du enig? Da trenger vi din støtte:
klikk her for å bli medlem eller her for å gi en pengegave.