OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Hva med de uføre, Eriksson?

Frp vil nå endre pensjonsreglene for å unngå at pensjonistene blir fattigere i årets trygdeoppgjør.
– Veldig bra at Robert Eriksson vil gjøre noe med en av de mange urettferdighetene i det nye pensjonssystemet. Men hva med de uføre? Mange uføre taper mye mer på uførereformen enn pensjonistene ligger an til. Regjeringa må rydde opp for begge gruppene.

– De nye reglene for pensjon og uføretrygd forsterker begge to Forskjells-Norge. Det blir forskjellsbehandling å bare gjøre noe med en av dem, sier Bjørnar Moxnes.

Pensjonsreformen, som alle partier unntatt Frp gikk inn for på Stortinget, har en regel om at pensjonene ikke skal justeres opp like mye som lønnsveksten. Det skal alltid trekkes fra 0,75 %. I årets lave lønnsoppgjør betyr det at prisene øker mer enn pensjonene. I snitt vil det bety et tap på omtrent 50 kroner per måned, ifølge regjeringen. Det har ført til at arbeidsminister Robert Eriksson vil se på reglene på nytt. Det er ikke nok, ifølge Moxnes.

Har advart lenge
– For første holder det ikke å vente til neste år, som regjeringa vil. Det er et svik mot pensjonistene å la dem bli fattigere i år, hvis alle partiene er enige om å rette det opp neste år. Vi er mange som lenge har advart mot at dette kunne skje. Da blir det helt feil om pensjonistene skal rammes fordi de andre partiene har somlet med å ta grep.

– For det andre må ikke Eriksson drive forskjellsbehandling. Frp sier nå at reglene må endres fordi det aldri var Stortingets plan at pensjonistene skulle bli fattigere av reformen. Men det var heller aldri Stortingets plan at fire av ti uføre skulle gå med tap etter uførereformen. De uføre taper også mye mer enn pensjonistene. Mens pensjonistene taper en femtilapp i måneden, taper mange uføre det tidobbelte og mer, sier Bjørnar Moxnes.