OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Gi bøndene en lønn å leve av

Sylvi Listhaugs bud i jordbruksforhandlingene gjør lønnsgapet mellom bønder og resten av arbeidslivet enda høyere. Staten legger til rette for en inntektsøkning på 1,75 prosent for bønder.

– Dette er ikke i nærheten av nok for å dekke igjen lønnsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper. Skal vi ha norsk matproduksjon må bønder ha ei lønn det er mulig å leve av. Om vi vil at folk skal fortsette i jordbruket og at ungdommer skal velge å bli bonde, må det være et lønnsnivå som gjør at unge bønder kan regne med å tjene noe tilsvarende folk i andre yrkesgrupper, ikke et lønnsnivå som gjør landbruket til en usikker karrierevei, sier Åshild Lahn, miljø- og næringspolitisk talsperson for Rødt.

Norsk landbruk må være basert på norske ressurser; det betyr norsk utmark og gress, ikke importert soya. Likevel forslår staten å kutte 88 millioner i støtten til areal- og kulturlandskap.

– Et slikt kutt i midler til utmarksbeite vil føre til at mye kulturlandskap og potensielt beiteland gror igjen. Dette svekker norsk selvforsyning av mat, og er skadelig for det store artsmangfoldet som kulturlandskapet gir oss. Listhaugs bud tar verken nasjonal sjølforsyning eller naturmangfold på alvor, avslutter Lahn.