OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Tiltak må rettes mot overgriperne

De siste dagene har Aftenposten satt søkelys på voldtekt. Kvinnepolitisk ansvarlig i Rødt Magnhild Nilsen mener sakene avdekker alvorlig svikt i politi og rettsvesen, og krever handling:

– En av ti kvinner har blitt voldtatt, halvparten før de fyller 18 år, og bare en av 100 voldtektssaker ender med fellende dom. Dette viser at voldtekt er et alvorlig samfunnsproblem, og at de voldtektsutsatte sviktes av politi og rettsvesen, sier Nilsen.

– Når bare en av ti voldtekter anmeldes og flere av de voldtektsutsatte sier at de ikke ville anmeldt igjen, vitner det om en dyp mistro til politi og rettsvesen. Det er ikke rart når vi veit at tre av fire anmeldelser henlegges etter bevisets stilling, i stor grad på grunn av manglende etterforskning, og når de som blir dømt får kortere straff fordi politiet har brukt for lang tid. Vi krever at politiet nå prioriterer etterforskning av seksuelle overgrep, sier Nilsen.

Nilsen viser til at aksjonen «Stopp voldtekt» i 2012 lanserte 12 krav om forebygging, etterforskning, rettsforfølgelse og oppfølging av voldtektsutsatte:
– Med Handlingsplanen mot voldtekt 2012-2014 ble noen få av kravene fra «Stopp Voldtekt» oppfylt. Vi har fått en nasjonal omfangsundersøkelse, men selv om grensesetting er tatt inn i læreplanen, må vi kreve at undervisning om grensesetting, seksuelle krenkelser og voldtekt blir gjennomført i skolen.

– Det er en grunnleggende menneskerett å bestemme over sin egen kropp. Regjeringa må umiddelbart sette i gang omfattende tiltak for å øke kompetansen hos politiet og domstolene. Overgrepsmottak må lovfestes med tilhørende finansiering. Kunnskap om grensesetting, seksualitet og voldtekt må økes blant lærere, sosionomer, helsearbeidere og barne- og ungdomsarbeidere. Og et lavterskeltilbud til personer som er utsatt for voldtekt og andre seksuelle krenkelser må finnes i alle kommuner, sier Nilsen.

– Voldtekt er et kjønnet problem, og for å forebygge og bekjempe voldtekt må tiltakene gjenspeile dette. En nasjonal kampanje for forebygging av voldtekt må på plass snarest, og den må være rettet mot overgriperne, ikke ofrene, avslutter Nilsen.