OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Løser ikke problemet for asylbarna

Etter den siste avtalen mellom KrF, Venstre og regjeringa vil omkring 60 utsendte asylbarn og familiene deres få en ny sjanse. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener alt for mange asylbarn faller utenfor:

– Det er bra at barn som ble sendt ut mellom 1. juli 2014 og 18. mars i år, og som har bodd i Norge i mer enn 4 år, får sakene sine behandlet på nytt. Men dette stopper jo ikke regjeringas tvangsutsendelser av barn til internflukt i Afghanistan, og det hjelper heller ikke barna som ble sendt ut før 1. juli i fjor, sier Moxnes.

– Rødts standpunkt er at lengeværende asylbarn som har blitt tvangsutsendt, må få komme tilbake til Norge. Barn som har vært her i mer enn tre år må gis varig opphold. I tillegg må barns beste ha forrang foran innvandringspolitiske hensyn, sier Moxnes.

– På dette punktet har KrF og Venstre gitt seg i tidligere forhandlinger med regjeringa, og i stedet godtatt at det skal tas «større hensyn» til barns behov. I denne runden har de gitt Frp gjennomslag for ytterligere innstramming, blant annet strengere regler for familiegjenforening. I sum betyr dette at Norge fortsatt vil føre en inhuman asylpolitikk overfor mange barn som flykter fra krig og nød, sier Moxnes

– Det må være et minstemål for norsk asylpolitikk at vi legger barns beste og Barnekonvensjonen til grunn, avslutter Moxnes.