OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Hjelp båtflyktningene nå!

– Det som skjer i Middelhavet er en humanitær katastrofe. Folk drukner hver dag, men hvorfor hjelper vi ikke flere fra helvetet de opplever til havs?

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Norge nå må stille opp for flyktningene.

I fjor mistet 3500 flyktninger livet på vei over Middelhavet. I år 1600 mistet livet, og i helga døde omkring 900 mennesker da en overfylt fiskebåt kantret utenfor kysten av Libya.

– Allerede i juni i fjor ba Italias statsminister Norge om å bidra i redningsoperasjonen, og hjelpeorganisasjonene har for lengst slått alarm. Dette er en varslet katastrofe, men vår egen regjering har sittet med hendene i fanget. Man «ser det ikke an» når folk drukner, som en statssekretær sa. Man bretter opp ermene og hjelper dem!, sier Moxnes.

Moxnes påpeker at Norge har et særskilt ansvar for å hjelpe flyktningene:

– For nøyaktig fire år siden sendte Stortinget kampfly til den intense bombekrigen mot Libya. Norge bombet der andre land sa nei, og slapp til sammen 567 bomber over landet. Krigen smadret Libya som stat, og landet ble umiddelbart et arnested for muslimske terrororganisasjoner. Terrorgruppene kontrollerer nå den libyske kysten, og tjener stort på den kyniske menneskehandelen over Middelhavet, påpeker Moxnes.

– Menneskehandelen har bare økt siden krigen mot Libya. Ved å ødelegge landet og bane vei for terrorgruppene, bærer Norge et tungt ansvar for det som skjer, sier Moxnes.

– Jeg syns regjeringa er urovekkende passiv. De vil vente til 1. august og bare sende ett skip, samtidig som norske rederier varsler at de har titalls skip som kan redde flyktninger i havsnød. Noen av skipene kan til og med stilles til disposisjon innen få dager. Nå starter dødens årstid i Middelhavet. Det er nå vi med trå til med hjelp, avslutter Moxnes.