OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Verken torsken eller klimaet trenger flere norske oljefunn

– Å være en olje- og gassnasjon er uforenlig med å gjøre nødvendige kutt i verdens klimagassutslipp. Rødt vil trappe ned norsk olje- og gassvirksomhet senest innen 2030. Vi har allerede funnet mer olje og gass enn vi kan ta opp uten å koke kloden, og har ikke behov for å finne mer, sier Elin Volder Rutle, miljøpolitisk talsperson i Rødt.

Rødts landsstyre behandlet i helgen en uttalelse om oljeleting som blant annet slår fast at partiet går mot alle seismiske undersøkelser for å finne ny olje og gass, og som krever at fiskerinæringen får mulighet til å legge ned veto mot seismikk i eksisterende felt.

– Seismikkskytinger den viktigste måten for kartlegging av norsk havbunn for mulige olje- og gassressurser. Bruken av slike undersøkelser har eksplodert de siste ti årene, noe som har ført til stor konflikt med fiskere, særlig i områder der det ikke drives olje- og gassvirksomhet i dag, slik som i Lofoten, Vesterålen og Senja. Seismikkskyting utføres ved å fyre av store lydkanoner ned mot havbunnen, og man fanger opp og tolker trykkbølgen som reflekteres tilbake, forklarer Volder Rutle.

– Den viktigste årsaken til at Rødt krever stans i alle tillatelser til leting etter ny olje og gass ved bruk av seismikk, er klimaproblemet. Norge må slutte å selge olje og gass som ødelegger klodens framtid, og heller bruke kreftene på en fornybar og fossilfri framtid. Derfor er det ingen grunn til at vi skal lete etter ny olje og gass.

– Det har vært store diskusjoner om i hvor stor grad fisken påvirkes av seismikk. Havforskningsinstituttet har vist at noen arter påvirkes, mens det er mer uklart for andre. Fiskere i en rekke områder langs kysten sier tydelig at fisket blir ødelagt av seismikkfartøyene, fordi fisken blir skremt vekk. Rødt mener føre-var prinsippet må innføres for seismikkskyting, og at man må lytte til den lokale økosystemkunnskapen hos fiskerne.

– Det er på tide å endre Norges kurs, og i det arbeidet trenger vi minst av alt flere olje- og gassfunn. De ikke-fornybare og forurensende næringene må vike for de fornybare næringene som gir oss mat på bordet og som hører framtida til.

Rødts landsstyre går inn for at:

• støtten til Oljedirektoratets seismikkskyting over statsbudsjettet kuttes.
• at det ikke gis flere tillatelser til seismikk i områder som ikke er tilknyttet eksisterende drift.
• at det i de gjenværende sakene gis en vetorett til lokale fiskere dersom de mener seismikken vil ødelegge fisket.

Klikk her for å lese samtlige uttalelser vedtatt av landsstyret