OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Norwegian driver fagforeningsknusing

Rødt støtter de streikende pilotene i flyselskapet Norwegian. Faglig leder i Rødt, Anders Evenstuen, mener Norwegian driver med streikebryteri og fagforeningsknusing:

– Det er tydelig at Norwegian har tatt på seg jobben med å knuse fagforeningene i luftfarten.

– Med mål om høyere markedsandel, større fortjeneste, mer avkastning og billigere billetter går Norwegian løs på de ansattes rettigheter for å komme i mål. Dette kan vi ikke godta, sier Evenstuen.

Siden lørdag 28. februar har 70 piloter i Norwegian vært i streik, etter at meklingen mellom Norwegian og pilotene i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) brøt sammen.

– Gjennom flere år har vi fått høre om ulike «kreative» tiltak for å presse de ansatte ut av organiserte forhold og inn i arbeidsforhold der sjefen står igjen med all makt. Eksempler er strategisk plassering av baser i land der lovgivningen er svakest og rekruttering via vikarbyrå. Målet er alltid det samme: mindre makt til de ansatte.

– Norwegian prøver å sabotere streiken gjenom å aktivt fylle plassene for piloter som er tatt ut i streik. Dette er streikebryteri, uavhengig av Norwegians påstander om at «underleverandøren» ikke leverer, og at de da fritt kan hente inn andre folk. Det er ikke en underleverandør som streiker. Det er selskapets ansatte, og de er i streik mot sin egen arbeidsgiver. Kreative organisasjonskart kan ikke oppheve streikeretten.

– Rødt støtter helhjerta opp om pilotenes streik for skikkelige vilkår. Vi anerkjenner også at vi som kunder har et ansvar. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å avstå fra å fly med Norwegian inntil pilotene får oppfylt sine krav, sier Evenstuen.