OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Produktivitet for hvem?

«Gevinsten fra bedre produktivitet skal ikke bare gå til velferd og omstilling. Fram til jeg hører dere love at ikke én krone av gevinsten vil gå til skattelette for de rikeste, er dette enda et grep for å skvise dem med lite for å gi til dem med mye.» skriver Bjørnar Moxnes om regjeringas Produktivitetskommisjon. Han frykter kommisjonen er enda et skritt i retning forskjells-Norge.

Moxnes svarer i dagens VG på en kronikk fra Erna Solberg og Siv Jensen. Innlegget finnes i VGs papirutgave:

To trusler og en løgn om produktivitet

Løgnen først: Siv Jensen og Erna Solberg skriver at «Norge trenger en sterkere produktivitetsvekst for å bevare arbeidsplassene, skape vekst i økonomien, betale for velferden og lykkes med den omstillingen vi skal gjennom.» Er det hele sannheten? Sist statsbudsjett viste at dere prioriterer annerledes: Når dere får mer penger på bok, går milliarder av dem til å gi de rikeste skattelette i stedet for til mer velferd.

Lite hadde vært bedre enn om jeg tok feil, men jeg tror dere lyver, Siv og Erna. Gevinsten fra bedre produktivitet skal ikke bare gå til velferd og omstilling. Fram til jeg hører dere love at ikke én krone av gevinsten vil gå til skattelette for de rikeste, er dette enda et grep for å skvise dem med lite for å gi til dem med mye.

Det er godt det nasjonale tiggeforbudet ble lagt i skuffen, for denne tiggerunden på vegne av de rikeste ville blitt et grensetilfelle.

Visst er det mulig å jobbe smartere på mange arbeidsplasser i Norge. Men ofte er den største trusselen regjeringas egen politikk. Den første trusselen er krigen dere fører mot fagbevegelsen, sist med forslaget til ny arbeidsmiljølov. Dere har ikke forstått hvem som er de viktigste ekspertene når produktiviteten skal forbedres. Det er ikke økonomene og direktørene i ekspertutvalget deres. De viktigste ekspertene finnes ute i bedriftene – dyktige arbeidsfolk og lokale tillitsvalgte. De vet hva som skal til for å gjøre akkurat sin arbeidsplass mer effektiv. De tør å si ifra når ting ikke fungerer og foreslå forandringer som ledelsen ikke har sett. De har tilliten som trengs fra kollegaene for å få folk med på nødvendige omstillinger - også de som kan bety at gamle arbeidsplasser forsvinner.

Det er dette som har gjort det «typisk norsk å ha sterk produktivitetsvekst», som Siv og Erna skriver. Og det er dette som forsvinner med flere midlertidige ansatte og et mindre organisert arbeidsliv, som svekkelsen av arbeidsmiljøloven vil føre til.

Den andre trusselen er måten arbeidsinnvandringa foregår på. Her har dere fortsatt i samme spor som de rødgrønne: Fri flyt av arbeidskraft kombinert med stadig mer brutal konkurranse. Dere gir fritt spillerom for useriøse og kriminelle aktører. Tilgangen på billig arbeidskraft har vært så stor at trykket for omstilling har punktert. Der man før brukte lift på byggeplasser, brukes det i dag billige østeuropeere. Da er det ikke rart bygg og anlegg er blant blant bransjene hvor produktiviteten har bremset opp mest.

>> Les mer på våre temasider om produktivitet