OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Rødt gratulerer Syriza med seieren

Rødts greske samarbeidspartner Syriza vant gårsdagens valg i Hellas med over 36,34 prosent av stemmene. Partileder Alexis Tsipras blir ny statsminister.

– Dette er en seier for demokratiet! Det er en seier for den greske befolkninga som nå viser at de nekter å godta at mennesker dør av mangel på medisiner og at barn sulter, bare fordi tyske og franske storbanker skal få krevd inn sine renter og avdrag, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Befolkninga i Hellas trenger mat, medisiner og arbeid, men bankene og EUs politikk har ført Hellas inn i en stadig dypere krise. Syriza er det eneste partiet som representerer befolkninga mot bankene og mot den hardhendte høyrepolitikken som EU har tvunget på Hellas de siste årene. Derfor vant de valget, sier Moxnes.

>> SE OGSÅ RØDT.NO/HELLAS

– Nå blir det en hard konfrontasjon mellom tyske og franske storbanker og demokratiet i Hellas. Bankene, Tyskland og EU kommer til å sette et knallhardt press på Syriza-regjeringa for at de skremmes til lydighet og svikte egen befolkninga.

– Den nye regjeringa kommer til å bli anklaget for å være isolert, og få høre at alle i Europa er mot dem. Den internasjonale solidariteten blir derfor helt avgjørende. Venstresida over hele Europa må nå kjenne sin besøkelsestid - for hvis bankene nå får overkjøre befolkninga i Hellas selv etter et demokratisk valg, så er demokratiet dødt. Når storbanker og EU tar levebrød og framtidshåp fra millioner av mennesker i Hellas, så må solidariske krefter i andre land reagere. Vi må bidra til å stanse utpressinga av den greske befolkninga, avslutter Moxnes.