OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Når politiske vedtak får konsekvenser

Den 7. januar ble det kjent at 180 barn er kastet ut av barnehage og SFO i Bergen kommune. Bystyrerepresentant Sofie Marhaug fremholder at man må finne andre måter å løse problemene på, det skal ikke gå utover barna.

Grunnen til at barna har mistet plassen, er en regelendring som kom etter et vedtak i bystyret i 2013 som sier at Bergen kommunen innfører oppsigelse av barnehageplass/plass i SFO med en måneds varsel ved mislighold av foreldrebetaling. Ordningen trådte i kraft 1. januar 2014. I denne saken straffes barna hardt fordi de foresatte ikke kan betale for plassen, en plass Rødt mener burde være gratis. Under behandlingen av saken på bystyremøtet i november 2013 fremmet Rødt følgende nye forslag:

1. Bystyret motsetter seg innføring av den foreslåtte nyordningen. Dårlig foreldreøkonomi skal ikke føre til tap av SFO/barnehageplass.
2. De som har opparbeidet seg betydelig gjeld, bør følges opp med hjelpetiltak, f.eks. gjeldsrådgivning av kommunen.

Dessverre, men ikke uventet, var det kun Rødt som stemte for disse forslagene, og også kun Rødt som stemte imot innstillingen fra byrådet.

– I vedtaket står det også at barnet ikke skal kunne få ny plass i barnehage/SFO før regningen er betalt, eller det er inngått betalingsavtale. Burde man ikke inngått denne betalingsavtalen før barnet mistet plassen? At dårlig foreldreøkonomi skal gå så hardt utover barna det gjelder er vi sterkt imot! Det er utrolig urettferdig og trist at barn skal miste det sosiale fellesskapet som de har rett på, og kunne nytt godt av, fordi foreldrene ikke kan betale for seg, sier Marhaug.

– Det er de barna som trenger plassen i barnehage eller SFO aller mest. Det å påstå at foreldrene spekulerer i dette, og tilbakeholder betaling med vitende og vilje er nærmest absurd. Det er dyrt å være fattig i Norge, og det største problemet i denne saken er det jo barna, og foreldre som ikke har råd til å betale, som har! Her, som i så mange andre saker som er vedtatt i bystyret i Bergen, er det de svakeste det går hardest utover.

Ny vending i saken
Nå har fylkesmannen sett på saken, og kommunen kan bli tvunget til å ta barnehagebarna inn igjen. I følge fylkesmannen skal barna tilbys barnehageplass uavhengig av om foreldrene betaler eller ikke.

Også Utdanningsdirektoratet (Udir) har nå vært på banen.De slår fast at kommunen som barnehagemyndighet har ansvar for å tilby alle rettighetsbarn barnehageplass, og konkluderer med at «en reservasjon mot manglende foreldrebetaling som gjelder for alle barnehager som kommunen eier, trolig kan bidra til å uthule retten til barnehageplass».

– Rødt ser frem til at Bystyret behandler regelverket på nytt, og Rødt Bergen håper at det løser seg til barnas beste, avslutter Marhaug.