OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Fiskeridepartementet åpner for ran av fiskeriallmenningen

– Ifølge norsk lov skal det norske folket eie fisken i havet. Forslaget fra fiskeridepartementet vil privatisere norske fiskeressurser, sier Elin Volder Rutle, Rødts klima- og næringspolitiske talsperson.

I et høringsnotat om endring av deltakerloven, lov om retten til å delta i fiske og fangst, foreslår fiskeridepartementet at kjøp og salg av konsesjoner direkte mellom fartøyeiere skal bli gjeldende norsk rett.

– Lovendringen innebærer å ta fiskeressurser fra det norske folk og overføre det til private næringsaktører, mener Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.

– Forslaget er et farvel til Norge som fiskerinasjon. Dersom lovforslaget vedtas i Stortinget, vil private næringsutøvere kunne selge norske fiskeressurser ut av landet, utfyller Volder Rutle.

Departementet har i årevis praktisert salg av konsesjoner direkte mellom fartøyeiere, selv om det er en ulovlig praksis. Nå ønsker departementet å legalisere denne lovstridige praksisen. Rødt har sendt inn et svar til høringsnotatet, hvor det står at politisk styring av Norges fiskerinæring forsvinner om forslaget blir vedtatt av Stortinget.

Klikk her for å lese Rødts høringsuttalelse (pdf)