OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Norge er et skatteparadis for de rikeste

I dag kom skattelistene. De viser at Norge er et skatteparadis for de aller rikeste.

– Mange av dem som har mest, bidrar minst, sier Bjørnar Moxnes.

Av de 100 med høyest formue i Norge, var 17 registert uten en krone i skattbar inntekt i 2013. Mange av de superrike betaler med andre ord ikke en krone i inntektsskatt. Det eneste de betaler er formueskatt.

– Disse tallene sier egentlig mest om den mørkeblå regjeringen. Det finnes milliardærer som ikke betalte en krone i inntektsskatt i fjor. Likevel er det barna til de uføre Siv Jensen tar pengene fra, sier Moxnes.

Ofte er den reelle verdien av formuen til de superrike mye høyere enn den de må skatte av, slik at de betaler enda mindre enn mange tror.

Milliardær Øystein Stray Spetalen er for eksempel oppført med 1,76 mrd. kr. i formue i skattelistene. Men i Kapitals oversikt er den virkelige formuen beregnet til 3,5 mrd. kr. i 2013. Det betyr at han ikke betalte 1,1 prosent i formueskatt. Han betalte 0,5.

– Dette er Forskjells-Norge i 2014. De som har mest å bidra med, har lavest skatteinnsats. Det trengs en grunnleggende omlegging av skattesystemet, så det blir mer rettferdig.

– Vi vil innføre lavere skatt for dem med lave inntekter, slik at ingen med inntekt under 160 000 kr trenger å skatte. I tillegg må skatteinnsatsen økes markant for de rikeste. Derfor har vi bl. a. foreslått å innføre en egen millionærskatt for inntekt over 1,5 mill. kr. og å likestille skattenivået for inntekt fra arbeid og aksjer. I dag er det lavere skattenivå på penger man tjener på aksjer enn på vanlig arbeid. Det er ikke rettferdig.