OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Kurdere i kamp mot IS trenger støtte

– Midt i det borgerkrigsherjede Syria har kurderne klart å forsvare et relativt fredelig område, basert på et selvstyre med deltakelse fra alle etniske, religiøse og politiske grupper i samfunnet. Nå trenger de vår hjelp, sier Stian Bragtvedt, internasjonal leder i Rødt.

Kurderne i Syria har manglet grunnleggende rettigheter og vært utsatt for forfølgelse fra regimet, også lenge før borgerkrigen brøt ut. Med partiet Demokratisk union i spissen (PYD) har de lenge jobbet for en politisk løsning, hvor de kurdiske områdene skulle få autonomi og selv ivareta nasjonale, sosiale og politiske rettigheter. Helt uten hjelp fra verdenssamfunnet har kurderne i Rojava i snart tre år kjempet mot Assad-regimet, Jabhat al Nusra og Islamsk stat i Irak og Levanten (ISIL).

– ISILs angrep på Rojava er et angrep på selve ideen om selvstyre, demokrati og sosialisme i Midtøsten. Rødt har siden dag én støttet det kurdiske folket. Kampen for kurderne og andre minoriteters legitime demokratiske, kulturelle og nasjonale interesser er helt avgjørende for et nytt og progressivt Midtøsten.

– Selvstyremyndighetene har en målrettet politikk for kvinners rettigheter. Hundretusener av syriske flyktninger har i de kurdiske områdene fått beskyttelse mot Assad og terrorgruppene.

Mens kurderne forsvarer seg mot jihadistene, kjører USA nå i gang nye bombekampanjer, først mot Irak, og nå mot Syria. Sistnevnte er et brudd på folkeretten, og risikerer å gjøre situasjonen i landet enda verre.

– Svaret på ISIL sin terror er ikke ytterligere folkerettsbrudd og droner fra USA. Svaret må være støtte til de som i dag står i front mot kampen mot de reaksjonære jihadistene i ISIL, sier Bragtvedt.

Rødt krever at Norge aktivt støtter de som slåss mot ISILs terror, og ber regjeringen og utenriksminister Børge Brende om å:

● Protestere mot at vår NATO-allierte, Tyrkia, sin stilltiende aksept, og i verste fall aktive støtte, til ISIL i Vest-Kurdistan. Grensene må åpnes både for flyktninger inn til Tyrkia, og for de som vil reise inn i Rojava for å slåss mot ISIL. USA, Golfstatene, Tyrkia og andre har i en årrekke forsynt opprørsgrupper og jihadister i Syria med våpen. Det er derfor dobbeltmoralsk når disse våpnene, ut fra USA-alliansen og Tyrkias interesser, ikke finner veien til de som i dag står i de hardeste kampene mot ISIL, nemlig kurderne i Rojava.

● Jobbe for at USA og EU stryker PKK fra sine terrorlister. De står der i dag fordi Tyrkia har interesse av det, ikke fordi de er en terrororganisasjon.

● Sette Rojava på den politiske dagsorden ved å bidra til at det sendes en norsk politikerdelegasjon til Rojava.

● Støtte opp om bygging av sivilsamfunnet i Rojava og bidra humanitært til nødhjelpsprosjektet Newroz-camp som kan bringe forsyninger inn i området.