OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Gir ei krone for hvert medlem til havnearbeidernes bøtefond

Ved to anledninger har fagforeningsaktivister blitt arrestert og bøtelagt under blokade mot streikebrytere på havna i Tromsø. Nå får de bøtelagte både politisk og økonomisk støtte fra Rødt.

– Havnearbeiderne kjemper for et ordna arbeidsliv, for tariffavtale og mot sosial dumping. Derfor gir Rødt ei krone per medlem til bøtefondet. Jeg vil spesielt oppfordre Arbeiderpartiet om å gjøre det samme, sier faglig leder i Rødt, Anders Evenstuen.

I etterkant av arrestasjonene i juni tok Heismontørenes Fagforening initiativ til et fond for å dekke de bøtelagtes utgifter. Så langt har det blitt samlet inn 38.000 kroner, men bare bøtene beløper seg til over 200.000.

– Havnearbeiderne slåss for å bevare sine jobber, og for at losse- og lastearbeidet ved norske havner skal utføres av fagfolk med skikkelig opplæring. Får arbeidsgiverne gjennomslag vil dette arbeidet settes bort til underbetalte sjøfolk, sier Evenstuen.

– At politiet settes inn mot streikende er sjelden kost i Norge. I Tromsø har ordensmakta stilt seg på arbeidsgivers side i en pågående konflikt. Vi må 30 år tilbake i tid for å finne lignende tilfeller i Norge. En slik innblanding fra politiet tar fra de streikende deres eneste lovlige virkemiddel, nemlig streikeretten. Det forundrer meg at dette ikke har vekket sterkere reaksjoner blant politikerne.

– Havnearbeiderne har stor støtte i grasrota i fagbevegelsen. Men de trenger også støtte på politisk nivå. Jeg vil utfordre Arbeiderpartiet til å ta tydeligere standpunkt for havnearbeiderne og følge Rødts eksempel ved å gi ei krone per medlem til bøtefondet, avslutter Evenstuen.

Les også: