OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Ahmed Aldiani må få beskyttelse i Norge

I slutten av august ble den jeminittiske asylsøkeren Ahmed Aldiani og hans familie tvangsreturnert til Jemen. Der ble han umiddelbart arrestert og avskåret fra sin familie.

– Denne saken er nok et eksempel på at Utlendingsnemda stadig undervurderer asylsøkeres beskyttelsesbehov. Aldiani er ikke bare en politisk opposisjonell i hjemlandet, han har også samarbeidet med familien til Martine Vik Magnussen for å få utlevert drapsmistenkte Farouk Abdulhak til Norge, sier nestleder i Rødt, Marielle Leraand.

Aldiani ble sammen med sin kone og fire barn deportert til Jemen 27. august, etter over 3 år som asylsøker i Norge. Det yngste barnet er ennå ikke i skolepliktig alder. Etter endelige avslag fra UNE dro familien til Tyskland. Tyske myndigheter sendte dem tilbake til Norge 26. august med hjemmel i Dublin-konvensjonen, til tross for at Tyskland de siste årene har unnlatt å sende asylsøkere til Jemen. Asylrådet i Schleswig Holstein har overfor tysk UD protestert mot returen til Norge, da de fryktet at Aldiani ville bli sendt videre til Jemen.

– Behandlingen av Aldiani er ikke en rettsstat verdig. Det er ingen tvil om at Aldianis sikkerhet er truet i hjemlandet, både på grunn av hans politiske arbeid og hans rolle i Martine-saken, sier Leraand.

I 2008 ble norske Martine Vik Magnussen voldtatt og drept mens hun studerte ved Regent Business School i London. Dagen etter drapet ble milliardærsønnen Farouk Abdulhak etterlyst internasjonalt. Det antas at han lever i skjul i hjemlandet Jemen. Ahmed Aldiani har bistått Magnussens familie og blant annet hjulpet til med å organisere møter med jemenittiske parlamentarikere i Norge. Aldiani har tidligere mottatt trusler på grunn av dette arbeidet.

– Norske myndigheter vet godt hvem Aldiani er. Deres kunnskap om hans bidrag i Martine-saken burde vært nok til å gi han opphold i Norge. Jeg vil utfordre UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes på to punkter: Hvorfor kaster Norge ut en politisk flyktning som atpåtil har bistått i å oppklare drapet på ei norsk jente? Hva vil UNE nå foreta seg for å sørge for at Aldiani ikke kommer til skade?