OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Ikke rør arbeidsmiljøloven

23. september er det politisk streik over hele landet mot endringer i arbeidsmiljøloven. Rødt-leder Bjørnar Moxnes er klar i sin tale:

– Arbeidsmiljøloven er et av de viktigste verktøyene vi har for å skape et trygt, forutsigbart og velfungerende arbeidsliv. Å svekke den er som å be om mer sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Midlertidighet

– I dag er arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) ute og slår fast at regjeringen kommer til å sørge for mer midlertidighet i arbeidslivet uansett hva høringsrunden om forslaget bringer inn av motforestillinger. Men hvis de ikke vil lytte til høringssvarene skal vi finne andre måter å bli hørt på, sier Moxnes.

– Eriksson prøver å framstille forslaget om økt adgang til å ansette folk midlertidig som et tiltak for å hjelpe flere inn i arbeidslivet og gjøre terskelen lavere. Sannheten er at økt bruk av midlertidge ansettelser bare fører til én ting: flere midlertidge ansatte.

– Det er fast jobb som gir trygghet og forutsigbarhet for folk flest. Faste stillinger er helt nødvendig for å kunne planlegge fram i tid eller å få lån i banken, sier Moxnes.

Sosial dumping

I tillegg til mer midlertidighet vil regjeringen også endre loven på en rekke andre punkter. De vil blant annet lage unntak fra likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet som i dag sikrer innleide lik lønn som fast ansatte, og de vil fjerne fagforeningenes rett til kollektivt søksmål. Kollektivt søksmål er fagforeningenes rett til å saksøke en bedrift ved mistanke om sosial dumping, selv om de ansatte ikke er organisert.

– Den siste tiden har vi sett eksempler på arbeidsgivere som utnytter sine ansatte på det groveste. Sosial dumping er et økende problem i en rekke bransjer. Arbeidsmiljøloven er en vernelov som skal beskytte arbeidsfolk mot slikt. Med dagens utvikling ville det være naturlig å styrke loven heller enn å svekke den, sier Moxnes.

– Jeg håper streikemarkeringene i dag blir startskuddet for et kraftig motangrep mot regjeringas ønske om å sette arbeidslivet tilbake til hundre år, avslutter Rødt-lederen.

Markeringer mot endringer av arbeidsmiljøloven:

LO i Oslo har politisk markering på Youngstorget fra kl. 14:00 med appeller og kunstneriske innslag.

LO i Bergen har markering på Torgallmenningen kl. 14:00.

LO i Trondheim har politisk markering på torget i Trondheim kl. 13:00 med appeller og kunstneriske innslag.

LO i Stavanger og omegn har markering i Byparken i Stavanger kl. 18:00 med appeller og underholdning.

LO i Tromsø har fanemarkering på torget i Tromsø kl. 14:00.

LO i Sør-Gudbrandsdal har markering i Gågata på Lillehammer kl. 14:00 - 16:00.