OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Ønsker tettere samarbeid med LO

Rødt mener tida er inne for en demokratisk nyorientering av LOs faglig-politiske samarbeid.

I et brev fra Landsstyret ber Rødt om et tettere samarbeid med LO.

Vedtak på Rødts landsstyremøte 26. - 28. oktober 2014:

Samarbeid med LO

Rødt er en framtidsretta drivkraft innen arbeiderbevegelsen. Vi bruker vårt fortrinn som uavhengig kraft utenfor toppolitikkens maktapparat til å fremme grasrotas krav og kanalisere utålmodighet nedenfra på en måte som styrker bevegelsens samla slagkraft overfor høyresida. Denne rollen krever uavhengighet, men ikke utenforskap. Derfor vil vi invitere LO til et samarbeid på dette grunnlaget.

Vi har mange felles politiske mål: Norsk samfunns- og arbeidsliv gjennomgår store forandringer. Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet har nådd et omfang som gjør at den truer eksistensgrunnlaget for den seriøse delen av næringslivet. Gjennom EØS-avtalen er Norge lagt åpent for en brutal konkurranse på lønns- og arbeidsvilkår og organisert kriminalitet på et nivå vi ikke har stått overfor før.

Denne situasjonen har gradvis eskalert etter EUs østutvidelse i 2004, mens Stortinget har sovet i timen. Stortinget har blant annet deregulert utleie av arbeidskraft, og nå brukes utleiefirmaer systematisk til sosial dumping og kriminalitet. Rødt vil følge opp LO-kongressens vedtak om at tariffavtaler og arbeidsmiljølov skal ha forrang framfor EØS-avtalen. Vi vil samtidig arbeide for å si opp EØS-avtalen.

Høyre-/Frp-regjeringa går nå til angrep på arbeidsmiljøloven. De vil ha flere midlertidige ansatte, og vi vet at midlertidige ansatte kvier seg for å organisere seg. Derfor vil dette svekke fagbevegelsen, og være en gavepakke til kriminelle aktører. En sterk fagbevegelse er avgjørende for å bekjempe det lovløse arbeidslivet, men nå går regjeringa i stikk motsatt retning.

Kamp mot sosial dumping og for et anstendig arbeidsliv er et felles mål for LO og Rødt. I kommunestyrer og fylkesting landet rundt reiser vi forslag om at det offentlige skal bruke innkjøpsmakta til å prioritere bedrifter med tariffavtale og lærlingeordninger, tilby egne ansatte fulle og hele stillinger for å få slutt på ufrivillig deltid, og bruke ILO 94 aktivt for å sikre offentlig pensjon.

Rødt var partiet som først foreslo at ansatte skulle ha rett til å øke stillingsprosenten sin til nivået de reelt har jobbet. Et effektivt tiltak mot ufrivillig deltid, som også ble den forrige regjeringas politikk. Rødt jobbet mot Ryanairs sosiale dumping lenge før saken nådde avisforsidene. I Moss fikk vi flertall for å vedta at kommunen ikke skulle kjøpe flyreiser fra Ryanair. Da Høyre og Frp fikk flertall i kommunen, opphevet de vedtaket.

LOs tillitsvalgte og medlemmer oppgir pensjon som en av fagbevegelsens aller viktigste saker. Rødt er enig med LO i at en ensidig og automatisk levealdersjustering av pensjonene er usosialt og ikke kan godtas, slik kongressen vedtok i 2005. Nå varsler våre medlemmer i lavlønnsyrker om utslitte kollegaer som har tjent så lite at de ikke får lov til å gå av ved 62 år. Ved flere anledninger har vi invitert Ap og SV til en allianse for mer rettferdig pensjon.